Audi Logo

Електрическа мобилност от Audi. Въпроси и отговори.

Въпроси относно зареждането

Към днешна дата само в Австрия има почти 15 000 обществени станции за зареждане. Можете да използвате навигацията или приложението MyAudi, за да търсите станции за зареждане в района или да планирате маршрут със спирки за зареждане. С новата услуга за зареждане, зареждане на Audi и свързаната карта за зареждане на Audi, интегрираните станции за зареждане могат да се активират бързо и лесно. Услугата за зареждане Audi charging предлага достъп до над 500 000 зарядни станции в повече от 27 европейски страни. Постоянно нарастващата мрежа от високомощни зарядни устройства може да бъде намерена на всички съответни магистрални кръстовища, така че следващият етап на дълги разстояния да може да бъде завършен без усилие в рамките на 30 минути.

Информацията за зарядните станции в приложението myAudi и в навигацията на автомобила се актуализира ежедневно. Информацията за наличността на станциите за зареждане се коригира постоянно, но подлежи на малко забавяне от няколко минути

В допълнение към точките, споменати тук, ще намерите цялата необходима информация и инструкции във Вашия бордов дневник в менюто „Акумулаторна батерия с високо напрежение – зареждане – начало на зареждане“

 • Автомобилът трябва да е отключен
 • ако е необходимо, използвайте кабела, доставен с автомобила
 • Свържете щепсела и го задръжте до края на заключването (светодиодът мига в бяло)
 • На обществени станции за зареждане: Платете за процеса на зареждане (задръжте RFID картата на четеца на станцията за зареждане или стартирайте процеса на зареждане чрез приложението) и следвайте инструкциите на станцията за зареждане
 • Наблюдавайте светодиода за зареждане (свети в зелено = автомобилът се зарежда). Легендата е разположена като стикер до буксата за зареждане
 • Енергията за зареждане и очакваното време за зареждане се показват в арматурното табло веднага след отваряне на вратата.
 • Прекратете процеса на зареждане на автомобила, като натиснете бутона на гнездото за зареждане (на Audi Q8 e-tron, Audi e-tron GT)

Завършване на зареждането:

 • Отключване на автомобила
 • Извадете щепсела за зареждане (възможността за отключване се показва от светещия светодиод над контакта).
 • Ако е необходимо, приберете кабела обратно в автомобила

Мощността на зареждане зависи от съответния модел Audi e-tron и неговото оборудване. При Audi Q8 e-tron и Audi e-tron GT опционалното второ бордово зарядно устройство (OBC) гарантира, че моделите Audi могат да зареждат до 22 кВт. Audi Q4 e-tron зарежда с максимум 11 кВт.

Щепселите за променлив ток са щепсели тип 2, които са най-разпространеният тип щепсел в Европа и са определени като стандарт. За бързо зареждане се използва така нареченият щепсел CCS. Това е щепсел тип 2, разширен с два захранващи контакта.

Зареждането у дома може да се извърши с една от системите за зареждане на Audi и обикновен контакт за високо напрежение или домашен контакт. Системата за зареждане e-tron connect и системата за зареждане e-tron compact имат съответния адаптер и могат да бъдат адаптирани към дадената местна инфраструктура или свързания товар. Повече информация можете да намерите тук.

Audi e-tron може да се зарежда и от обикновен домашен контакт. Допълнителна информация по темата „e-tron в ежедневието“ можете да намерите тук.

Времето за зареждане зависи от наличната мощност и капацитета на батерията или оставащата енергия в батерията. С изходна мощност от 11 кВт, което съответства на 16 ампера високотоков контакт, моделите Audi e-tron се зареждат отново напълно за една нощ. Пълното зареждане отнема около 8-8,5 часа. С помощта на високомощно зарядно устройство Audi Q8 e-tron например може да зарежда с до 170 кВт. С време за зареждане от 31 минути може да се генерира 80% обхват и по този начин годност на дълги разстояния. Допълнителна информация по темата за времето за зареждане можете да намерите тук.

Зареждането при дъжд или мокро е напълно безвредно и безопасно. Батериите, щепселите и станциите за зареждане са предмет на строги стандарти и разпоредби, а електричеството тече само когато станцията е в перфектен контакт с автомобила.

С помощта на Audi charging е възможно да се активират около 500 000 зарядни станции в 27 европейски страни. Чрез инсталиране на стандартизиран щепсел тип 2 повечето станции за зареждане могат да се използват в чужбина. Към прегледа на станциите.

Въпроси относно автомобила

Превозното средство може да възстановява енергия чрез „рекуперация“. Електрическото задвижване работи като генератор и преобразува голяма част от кинетичната енергия в електрическа енергия, която се съхранява във високоволтовата батерия. Подобно на спирачния ефект на двигателя на превозно средство с двигател с вътрешно горене, превозното средство се забавя по време на рекуперация. Това се случва автоматично, когато натиснете педала на спирачката на предавка D или отнемете крака си от педала на газта

Има възможност за автоматична и механично управляема рекуперация

Допълнителният климатик охлажда или загрява интериора, ако е необходимо, преди да започнете пътуването и по този начин осигурява много високо ниво на климатичен комфорт веднага щом влезете в автомобила

Показанието на индикатора за пробег се изчислява от нивото на батерията, текущите топлинни условия и последните стойности на консумация

Можете да намерите стойностите на разхода на Вашия автомобил в приложението myAudi под елемент от менюто „Детайли на оборудването/Технически данни/Разход“.

В менюто на MMI под \"Автомобил/Зареждане и ефективност\" има елемент от менюто \"Зареждане...\" - там можете да видите точното процентно ниво на батерията

Въпроси относно пробега

Според тестовия цикъл WLTP пробегът на Audi Q8 e-tron 55 quattro е 582 км, а на Audi Q8 e-tron 50 quattro е 491 км. Пробегът на Audi Q8 Sportback e-tron 55 quattro е 600 км, а на Audi Q8 Sportback e-tron 50 quattro е 505 км.

Дори през зимата можете да постигнете пробег, подходящ за дълги разстояния с моделите Audi e-tron. Климатизацията на автомобила през лятото и зимата оказва незначително влияние върху цялостната гама на моделите Audi e-tron.

 1. Шофирайте предвидливо и внимавайте за скоростта си.
 2. Използвайте устройството, изберете режим „Ефективност“. Това е проектирано за особено икономично шофиране.
 3. Обърнете внимание на нивото на автомобила. Намалете въздушното съпротивление, като намалите височината на автомобила, като използвате Audi Drive, изберете режим „Спорт“ или „Ефективен“.
 4. Обърнете внимание на допълнителни консуматори като климатик, радио, фарове, отопление на задното стъкло. Те също използват енергията от батерията.
 5. Избягвайте да шофирате с приспособления като багажници на покрива, освен ако не е необходимо.
 6. Използвайте ECO-налягане в гумите.
 7. Използвайте предварителна подготовка на климатика (програмиране на часа на тръгване), когато автомобилът все още е свързан към станцията за зареждане.
 8. Използвайте Range-режима (ограничена динамика при шофиране).

Въпроси относно & рециклиране

HV батериите съдържат множество ценни суровини като кобалт, литий и никел.

AUDI AG предлага гаранция от 8 години или 160 000 километра за високоволтовата батерия на новите автомобили. Гаранцията покрива всички дефекти, касаещи материала и изработката (производството). Да, HV батерията може да бъде ремонтирана от обучен персонал (експерти по високо напрежение).

Като сърце на електрическия автомобил, нашите батерии са проектирани изцяло за първокласно качество, безопасност и за целия живот на автомобила. Сега рециклираме върнатите батерии, например от нашите plug-in хибридни модели или предсерийните автомобили на моделите Audi e-tron, в различни компании за рециклиране в съответствие със съответните законови изисквания на пазарите. Мобилните станции за зареждане на Audi също са пълни с рециклирани високоволтови батерии.