Audi Logo

Прости съвети за дълъг живот на батерията

Като сърце на електрическия автомобил, нашите високоволтови батерии са проектирани изцяло за първокласно качество, безопасност и дълъг експлоатационен живот. С течение на живота обаче нормалните процеси на стареене намаляват капацитета на батерията - количеството енергия, което може да се съхранява. Добрата новина е: Вашето поведение при зареждане и използване влияе върху живота на батерията и с няколко прости основни правила при ежедневна употреба можете да поддържате капацитета на батерията за дълго време. Оригиналният пробег се запазва за дълго време и Вие активно правите нещо, за да предотвратите загубата на стойност на Вашия електрически автомобил.

Три основни правила

За по-дълъг живот на батерията.

 1. Карате ли предимно на къси разстояния? Audi препоръчва зареждане до 80% за ежедневна употреба.
 2. Искате да шофирате на дълги разстояния? За да постигнете максимален пробег, заредете Вашето Audi до 100% и потеглете възможно най-скоро. Въпреки това, ако редовно зареждате Вашето Audi до 100% по начин, който се отклонява от правило 1, процесът на стареене на батерията ще се ускори и използваемият капацитет на батерията ще намалее сравнително по-бързо.
 3. Имате ли по-дълги престои? Когато паркирате автомобила, се уверете, че нивото на зареждане е между 30% и 80%.
 
 

Вашият автомобил Ви подкрепя в грижата за батерията

Кратка отсечкаДълга отсечка
Настройване на цел на зарежданетоКонфигуриране до 80 %Преди пътувания на дълги разстояния Audi препоръчва да зададете целта за зареждане на 100%, за да постигнете възможно най-голям пробег.
Таймер за зарежданеПредварителна климатизация за повече комфортЗадайте часа на тръгване, за да избегнете ненужен престой с пълна батерия
Планиране на маршрутаИзползвайте програмата за планиране на маршрути на e-tron, ако е необходимоПрепоръчва се използването на програмата за планиране на маршрути e-tron
Режим на шофиранеРежимът на шофиране „efficiency“ води до по-ниска консумация на енергия чрез ефективен стил на шофиране. Това намалява електрическото и топлинното натоварване на батерията. По този начин се запазва капацитета на батерията.Режимът на шофиране „efficiency“ води до по-ниска консумация на енергия чрез ефективен стил на шофиране. Това намалява електрическото и топлинното натоварване на батерията. По този начин се запазва капацитета на батерията.
 

Съвети за зареждане

 • Бързото зареждане (High Power Charging > 100 кВт) се препоръчва основно за изминаването на дълги отсечки, но не и за всекидневно използване.
 • При High Power Charging скоростта на зареждане се забавя с увеличаване на нивото на заряд на високоволтовата батерия. Следователно пълното зареждане на високоволтовата батерия може да удължи общото време за пътуване. Устройството за планиране на маршрути e-tron Ви помага с оптимално планиране на зареждането.
 

 • За да запази краткото време за зареждане при пътувания на дълги разстояния, устройството за планиране на маршрути e-tron използва пълния капацитет на батерията, ако е необходимо, и препоръчва зареждане от над 80%. След пътуване на дълги разстояния задайте целта си за зареждане обратно на 80% за ежедневните си пътувания.
 • Когато използвате e-tron route planner с Audi e-tron GT, температурата на високоволтовата батерия е предварително кондиционирана за бързо зареждане, за да се постигне максимална скорост на зареждане.

 

Предпазване на акумулаторната батерия от ниски температури

Вашата батерия има „идеална температура“ над 20 градуса, за да абсорбира енергията бързо при зареждане или рекуперация. Можете да повлияете на тази температура с помощта на така наречената климатизация на батерията, като загреете автомобила с допълнителната климатична инсталация преди тръгване. Това загряване се препоръчва и преди процес на бързо зареждане.

 

Гаранция и живот на батерията

Всички високоволтови батерии за Plug-in хибриди и напълно електрически модели на Audi са проектирани за дълъг експлоатационен живот и Audi им дава гаранция за осем години след първоначалната доставка или за първите 160 000 километра - което от двете настъпи първо.

 

Включена защита на батерията

Два буфера допълнително защитават Вашата високоволтова батерия от непреднамерено, вредно презареждане и дълбоко разреждане.

 1. Общ капацитет (бруто)
 2. Използваем капацитет (нето)
 3. Защита срещу презареждане
 4. Защита срещу дълбок разряд

Графиката е само за символична илюстрация.

 

Капацитет на батерията

Капацитетът на високоволтовата батерия на превозно средство с електрическо задвижване се разделя на брутен и нетен капацитет. Брутният капацитет описва целия физически капацитет на високоволтовата батерия. Въпреки това, за защита от саморазреждане, за увеличаване на експлоатационния живот и за осигуряване на аварийния стартов резерв, теоретично наличното енергийно съдържание е технически ограничено. Това действително използваемо енергийно съдържание се нарича нетен капацитет.

Графиката е само за символична илюстрация. Капацитетът на батерията е показан на примера на Q4 e-tron 40.