Audi Logo
Ein Audi Service Mitarbeiter und ein Kunde blicken auf ein Smartphone, im Vordergrund steht ein Audi Elektroauto
Ein Audi Service Mitarbeiter und ein Kunde blicken auf ein Smartphone, im Vordergrund steht ein Audi Elektroauto

Audi Сервиз за автомобили с електрическо задвижване

Eine Audi Service Technikerin überprüft den Ladeanschluss eine Audi Elektroautos

Обслужване и грижа при електрически автомобили

Поддръжката и грижите за автомобил с електрическо задвижване се различава от тези при автомобилите с класически двигател с вътрешно горене: няма запалителни свещи, няма изпускателна система, няма трансмисия. А това пести време и средства. Въпреки това редовното обслужване в оторизиран сервиз е важно и не трябва да се пропуска.

Audi Beratungsgespräch in einem Audi Betrieb

35 процента по-малко разходи за обслужване при автомобил с електрическо задвижване

Според Института за автомобилна индустрия (IFA) към Университета по икономика и околна среда (HfWU) в Нюртинген-Гайслинген разходите за ремонт и поддръжка при електрическите автомобили са с около 35% по-ниски от класическите двигатели с вътрешно горене. Различия има и при регулярните инспекционни обслужвания на автомобилите.

Zwei Audi Mechaniker führen die Pickerl-Überprüfung bei einem Audi durch

Кога е време за инспекция?

По предписания на завода производител инспекцията е препоръчителна след 30 000 км или две години, което от двете събития настъпи първо.

Вашият Audi e-tron ще подаде индикация, когато настъпи моментът за посещение в сервиз.

Често задавани въпроси

Заради различната система на задвижване в електрическите автомобили не се монтират много от частите, използвани при традиционните двигатели с вътрешно горене. Сред тях са въздушният, горивният и масленият филтър, компоненти от системата за охлаждане на двигателя, запалителните свещи, както и износващи се части като изпускателната система или съединителя. Електромобилите използват трифазни синхронни електродвигатели, при които няма износващи се вследствие на контакт и триене четки. Затова те практически не изискват почти никаква поддръжка. Наред с това, автомобилите задвижвани на електричество не се нуждаят и от ръчна скоростна кутия. На кратко: по-малкият брой компоненти означава по-ниски разходи за сервизна поддръжка.

Спирачките са сред компонентите, които както и преди изискват редовна поддръжка. При електрическите автомобили обаче традиционната спирачна система се използва в по-малка степен и подмяната на износващи се части се налага по-рядко. Този факт се дължи преди всичко на рекуперацията. Това означава, че по време на спирачния процес се осъществява преобразуване на кинетичната енергия в електрическа, която от своя страна зарежда батериите. Този процес действа като моторна спирачка, благодарение на което традиционната спирачна система се използва и износва по-малко в сравнение с автомобилите с двигатели с вътрешно горене. В същото време кормилната уредба, климатичната система, колелата и гумите продължават да изискват редовно сервизно обслужване, а инспекционните прегледи трябва да се извършват на интервали, сходни с тези при автомобилите с двигатели с вътрешно горене.

От една страна, някои от типичните за двигателите с вътрешно горене компоненти са отпаднали. От друга страна обаче към инспекционната листа за поддръжка на електрическите автомобили се добавят други специфични елементи. Един от тях е акумулаторната батерия, която подлежи на визуална проверка: в рамките на общото сервизно обслужване се преглеждат куплунгът за зареждане и кабелите, както и състоянието на самата акумулаторна батерия.

Повечето електромобили използват литиево-йонни акумулаторни батерии. Ако искате да се грижите добре за батерията на Вашия автомобил, не я оставяйте с по-малко от 20% заряд за по-дълги периоди от време.Подобно на смартфоните, които също използват литиево-йонни батерии, подходът при презареждане на акумулаторната батерия на електрическите превозни средства може да удължи експлоатационния й срок. Зареждането с променлив ток в домашни условия например е за предпочитане пред зареждане с постоянен ток от станция за бързо зареждане. Тъй като акумулаторната батерия е най-скъпата част от електромобила, правилното отношение и грижите за нея винаги ще бъдат от полза.

Собствениците на електрически автомобили трябва да следят и друга важен износващ се компонент, какъвто са гумите. Електромобилите се отличават с много по-висок въртящ момент от повечето автомобили. Честото бързо ускорение обаче може да доведе до по-бързо износване на гумите. Така че умереният старт е за предпочитане, а при покупка и поддръжка на гумите трябва да имате предвид специалните изисквания на електрическите автомобили към тях.

Един често задаван въпрос при електроавтомобилите. Обслужването на всички Audi e-tron модели е след 30 000 км или не по-късно от 24 месеца, което от двете настъпи първо. Предупредителната индикация за сервизния интервал в Audi e-tron напомня за този срок.

Мога ли да отправя запитване за час за посещение в сервиз през автомобила си?

Когато настъпи моментът Вашия електрически автомобил да премине редовно обслужване съгласно указанията на производителя, Вие трябва да посетите оторизиран сервизен комплекс. Защото работата по системите с високо напрежение може да се извършва само от подходящо обучени и оборудвани сервизни центрове. Преди да започне работа по автомобила, механикът трябва да провери дали системата с високо напрежение е правилно денергизирана, така че сервизните дейности да могат да се извършват без проблеми. По принцип важи правилото, че ако изберете подходящ оторизиран сервизен център, може да сте сигурни, че всички необходими изисквания ще бъдат изпълнени.E-Fahrzeug kann man zur Inspektion grundsätzlich in jede Werkstatt bringen, die Inspektionen nach Herstellervorgaben durchführt. Arbeiten am Hochvoltsystem können aber nur in geschulten Betrieben und dementsprechend ausgerüsteten Werkstätten vorgenommen werden. Bevor die Arbeit am Fahrzeug losgehen kann, muss der Mechaniker überprüfen, ob das Hochvoltsystem auch wirklich spannungsfrei ist, um die anstehenden Arbeiten problemlos durchführen zu können. Grundsätzlich gilt: Wer eine Audi Markenwerkstatt für die anstehende Wartung aufsucht, kann sicher sein, dass alle nötigen Kriterien erfüllt sind.

Може би Ви интересува още:

 

Гаранция за мобилност

С Audi гаранцията за мобилност получавате винаги бърза и надеждна помощ при техническа неизправност, както у нас, така и на територията на редица европейски страни.

Оригинални аксесоари

Открийте добре проектирани и прецизни решения, които ще улеснят Вашето ежедневие и ще Ви вдъхновят за нови приключения.

Functions on Demand

Гъвкавостта, която Ви е необоходима, при покупката на автомобил: С Functions on Demand можете да реагирате на Вашите променящи се потребности, поръчвайки желаното допълнително оборудване във всеки един момент.

Намерете Audi оторизиран сервиз

Свържете се с най-близкия до Вас оторизиран сервиз на Audi, запазете час за обслужване, попитайте за пакетните предложения от програмата Сервиз 4+, подходящи за Вашия автомобил или потърсете нужните Ви Audi Оригинални резервни части или аксесоари.

Erhältlich in allen teilnehmenden Audi Service-Betrieben. Änderungen und Satzfehler vorbehalten. Symbolfotos. Stand: Jänner 2024.