Пробег на електрическите автомобили

Електрическите автомобили могат да преминават само  кратки разстояния и не са подходящи за ежедневна употреба? Пробегът на електрическия автомобил е основен фактор за развитието на електрическата мобилност. Благодарение на технологичния развой алтернативната форма на задвижване е подходяща за по- дълги разстояния. Убедете се сами с индикатора за пробег за моделите e-tron, Q4 e-tron и e-tron GT и прочетете нашите съвети по темата за електрическите автомобили през зимата.

Индикатор за пробег

Каква дистанция мога да измина в градския трафик, по селски пътища или по магистрала, като се вземат предвид различни фактори? Отговор на този въпрос дава калкулаторът за пробег за моделите e-tron, Q4 e-tron и e-tron GT. За разлика от цикъла WLTP, при този цикъл се предполага, че климатикът е включен. При особено енергийно ефективен начин на шофиране (напр. постоянна средна скорост или без климатик) може да се постигне по-висок пробег. За реалистични профили на шофиране фазите на ускорение и забавяне се изчисляват въз основа на емпирични стойности.

Влияещи фактори

Пробегът, който може да се постигне с електромобил, зависи от различни фактори, като например:

 • Индивидуален стил на шофиране
 • Избран режим DriveSelect
 • Включени електрически консуматори
 • Конфигурация и натоварване на превозното средство
 • Метеорологични условия (време)

 

Специални характеристики при работа през зимата

При работа през зимата има и други фактори, които могат да намалят пробега на вашия електромобил, като например:

 • Повишено съпротивление при търкаляне при зимните гуми
 • Ниските температури и трудните пътни условия увеличават още повече съпротивлението при движение и въздушното съпротивление
 • Включени електрически консуматори
 • Загряване на необходимите сензори за асистиращите системи, за да се избегне обледеняване
 • Допълнително увеличение на съпротивлението при шофиране поради прикачени устройства, като багажници на покрива, кутии на покрива и др.

 

Съвети за зимата

1.

Предпазвайте акумулатора от ниски температури и паркирайте автомобила на възможно най-защитено от атмосферни влияния място.

2.

Адаптиран изпреварващ стил на шофиране в DriveSelect режим "efficiency" и изпреварващ стил на шофиране според предложенията на асистента за ефективност на автомобила.

3.

Намаляване на консуматорите на електроенергия, като например климатик, размразяване, отопление на пътническото отделение, огледала, предно стъкло и седалки.

4.

Следене на налягането в гумите

5.

Намаляване на натоварването

6.

Избягване на ненужни и неизползвани приспособления, като багажници за ски, кутии на покрива и др.

Пример за маршрут на Audi e-tron

Ваканционно пътуване

Брюксел - Флахау в Понгау

1.010 км

Искате да изминете по-дълго разстояние с Audi e-tron. Няма проблем - по магистралата има станции за бързо зареждане, където можете да заредите своето Audi e-tron за нула време. Ако например искате да пътувате от Брюксел до Флахау в Понгау, с Audi e-tron ще ви трябват само три престоя за зареждане с продължителност приблизително 32-40 минути всеки, благодарение на неговия пробег на дълги разстояния и способността му да зарежда с мощност до 150 kW до ниво на зареждане на батерията от 80%*.

*Пример с Audi e-tron 55 с 19-инчови джанти в режим на шофиране efficiency при слънчева температура от около 20°, движещ се основно по магистрала. Комбиниран разход на електроенергия в kWh/100 км: 26,4 - 22,9 (WLTP); комбинирани емисии на CO2: 0 г/км.
Данни за разхода на гориво/електроенергия и емисиите на CO2 с диапазони в зависимост от избраното оборудване на автомобила.

 

 

Често задавани въпроси за пробега

Как мога да увелича пробега си?

 1. Шофирайте предвидливо и внимавайте за скоростта си.
 2. Използвайте опцията за избор на режим "Ефективност". Тя е предназначена за особено икономично шофиране.
 3. Обърнете внимание на нивото на автомобила. Намалете съпротивлението на въздуха, като намалите височината на автомобила с помощта на избор на режима за шофиране на Audi "Sport" или "Efficient".
 4. Обърнете внимание на допълнителните консуматори като климатик, радио, фарове, отопляемо задно стъкло. Те също използват енергията от батерията.
 5. Избягвайте да шофирате с допълнителни аксесоари като багажници на покрива, освен ако не е необходимо.
 6. Използвайте ECO налягане в гумите.
 7. Използвайте предварителна настройка (програмиране на времето за тръгване), когато автомобилът все още е свързан към зарядната станция.
 8.  Използвайте режима на пробег (режим на ограничено шофиране).
Защо индикацията за пробега не показва максималния пробег според WLTP след пълно зареждане?

Данните за пробег се изчисляват на база нивото на батерията, текущите топлинни условия и последните стойности на потребление. Поради високата ефективност на автомобила и електронното задвижване всяко съпротивление при шофиране има несъразмерно по-голямо влияние в сравнение с автомобил с двигател с вътрешно горене. Можете да намерите индивидуалната стойност на разхода за вашия автомобил в приложението myAudi в раздел "Equipment details/Technical data/Consumption".

 

Пробегът се влияе по-специално от следните фактори:

 • Топлинни условия (студ/топлина)
 • Поведение при шофиране/скорост
 • Гуми (напр. зимни гуми)
 • Състояние на пътя (мокър, заснежен)
 • Спомагателни консуматори (отопление, отопление на седалките, отопление на задното стъкло, климатик,...)
 • Натоварване (пътници, багаж) 
 • Насрещен и попътен вятър
Какво ви предпазва от оставане без енертгия?

Системата за управление на пробега в Audi e-tron информира клиента във всяка ситуация за наличния пробег. Вашето Audi e-tron ви предупреждава своевременно, когато резервоарът за съхранение на енергия е почти празен. За тази цел водачът се предупреждава при оставащ пробег от 100 км и отново при оставащ пробег от 50 км. Ако е необходимо, започва автоматично насочване на маршрута до най-близката станция за зареждане. Освен това, когато оставащият пробег е малък, автомобилът автоматично преминава в енергоспестяващ режим, за да увеличи максимално оставащия пробег.