Audi Logo

Пробегът на електромобилите

Електрическите автомобили подходящи ли са само за къси разстояния и не са подходящи за ежедневна употреба? Пробегът на електрическия автомобил играе важна роля за успеха на електрическата мобилност. Благодарение на продължаващото развитие, алтернативната форма на задвижване вече покрива и маршрути на дълги разстояния. Изпробвайте сами с индикатора за пробег за моделите e-tron, Q4 e-tron и e-tron GT и прочетете нашите съвети за електрически автомобили през зимата.

Индикатор за пробег

Колко далеч мога да стигна в градския трафик, по селски път или магистрала, като се вземат предвид различни фактори? Индикаторът за пробег за моделите e-tron, Q4 e-tron и e-tron GT Ви предлага отговор на тези въпроси. За разлика от цикъла WLTP, тук е необходимо климатикът да е включен. С особено енергийно ефективен стил на шофиране (напр. постоянна средна скорост или без климатик) могат да се постигнат по-високи пробези. За реалистични профили на шофиране, фазите на ускорение и забавяне се вземат предвид въз основа на емпирични стойности.

Влияещи фактори

Пробегът, който може да бъде постигнат с електрическа кола, зависи от различни фактори, като например:

 • индивидуален стил на шофиране
 • избран DriveSelect режим
 • включени консуматори на електричество
 • Кондиция на автомобила и натоварване
 • климатични условия (времето)
 

Особености при зимна употреба

По време на зимна експлоатация има други фактори, които могат да намалят обхвата на Вашия електрически автомобил, като например:

 • Повишено съпротивление при търкаляне при зимните гуми
 • Ниските температури и трудните пътни условия допълнително увеличават съпротивлението при търкаляне на гумите и аеродинамичното съпротивление
 • Включени консуматори на електроенергия
 • Подгряване на необходимите сензори за асистиращи системи за предотвратяване на заледяване
 • Допълнително увеличаване на аеродинамичното съпротивление при шофиране чрез приспособления като покривни багажници, покривни кутии и др.
 

Съвети за зимата

1.

Пазете акумулатора от ниски температури и паркирайте автомобила на място, което е възможно най-защитено от времето

2.

Адаптиран предикативен стил на шофиране в режим DriveSelect „efficiency“ и предикативен стил на шофиране според предложения от асистента за ефективност на автомобила

3.

Намаляване на използването на електрическите консуматори като климатик, размразяване, отопление на интериор, огледала, прозорци и седалки

 

4.

Следене на налягането в гумите

5.

Редуциране на натоварването

6.

Избягване на ненужни и неизползвани приспособления като багажници за ски, покривни кутии и др.

 
 

Често задавани въпроси за пробега

 1. Шофирайте предвидливо и внимавайте за скоростта си.
 2. Използвайте режим на шофиране drive select \"efficiency\". Въпросният е настроен за особено икономично шофиране.
 3. Внимавайте за нивото на автомобила. Редуцирайте аеродинамичното съпротивление, като от системата Audi drive select изберете режим \"Sport\" или \"Effizient\", които редуцират клиренса на автомобила.
 4. Обърнете внимание на допълнителни консуматори като климатик, радио, фарове, отопление на задното стъкло. Те също използват енергията от батерията.
 5. Избягвайте да шофирате с приспособления като багажници на покрива, освен ако не е необходимо.
 6. Използвайте ECO-налягане в гумите.
 7. Използвайте предварителна подготовка на климатика (програмиране на часа на тръгване), когато автомобилът все още е свързан към станцията за зареждане.
 8. Използвайте Range-режима (ограничена динамика при шофиране).

Показанията на дисплея на пробега се изчисляват от нивото на батерията, текущите топлинни условия и последните стойности на консумация. Благодарение на високата ефективност на превозното средство и електронното задвижване, всяко съпротивление при шофиране има непропорционално голям ефект в сравнение с превозно средство с вътрешно горене. Можете да намерите индивидуалната стойност на потреблението на Вашия автомобил в приложението myAudi в „Подробности за оборудването/Технически данни/Разход“

 • Термични условия (студ/горещина)
 • Поведение на пътя/скорост
 • Гуми (напр. зимни гуми)
 • Особености на настилката (влага, сняг)
 • Допълнителни консуматори на електроенергия (отопление, подгряване на седалките, подгряване на задния прозорец, климатик,...)
 • Натоварване (пътници, багаж)
 • Страничен и насрещен вятър

Управлението на пробега в Audi e-tron информира клиента във всяка ситуация за пробега, който все още е наличен. Вашият Audi e-tron ще ви предупреди своевременно, когато резервоарът за енергия е почти празен. За тази цел водачът се предупреждава, когато оставащият пробег е 100 км и отново, когато оставащият пробег е 50 км. Ако е необходимо, започва автоматично насочване по маршрута до най-близката станция за зареждане. Освен това, когато оставащият обхват е малък, Вашият автомобил автоматично превключва на енергоспестяващ режим, за да увеличи максимално оставащия обхват.