Audi Logo

Audi Пакети и съвети за грижа

С правилната грижа Вашето Audi ще се радва на перфектен външен вид за по-дълго. Тук ще намерите полезни съвети и предложения, с които да запазите чара му непреходен. А щом искате да поддържате автомобила си по най-добрия начин, Ви препоръчваме Audi Оригинални препарати за почистване, например препарата за полиране на пластмасови и стъклени детайли или за поддръжка на кокпита.

 

Почистване на автомобила

Ръчно измиване

 1. Първо облейте и изплакнете замърсените места с обилно количество вода, без да използвате гъба. В противен случай останалите частици мръсотия ще надраскат боята като фина шкурка.
 2. След това почистете автомобила с мека гъба или четка за миене, прилагайки лек натиск в посока отгоре надолу.
 3. Силно замърсените части, като джантите например, трябва да се почистват последни и по възможност за тях да се използва отделна гъба.
 4. Накрая изплакнете щателно автомобила с вода и го подсушете с кърпа.

Съвети за грижа от Audi: Когато нанасяте препарата за почистване, не използвайте домакински почистващи препарати или кърпи и гъби, които използвате в домакинството. Те могат да съдържат следи от обезмаслители, които да премахнат нанесения защитен слой и да увредят боята.

Автомивка

Боята на автомобила е толкова устойчива, че по правило няма проблем да използвате автомивка. Съвременните автомивки предлагат оптимална грижа и са много по-екологични в сравнение с ръчното измиване. Матови отенъци по боята след измиване или дори драскотини подсказват за неизправност в съоръженията на автомивката!

Съвети за грижа от Audi:

 • Непосредствено преди да посетите автомивка, изплакнете най-упоритите замърсявания с обилно количество вода.
 • За да предпазите боята в дългосрочен план, винаги избирайте програма с гореща вакса.

Измиване с парочистачка

 • Задължително следвайте инструкциите за експлоатация на парочистачката, най-вече по отношение на налягането и минималната дистанция.
 • Също така се уверете, че спазвате достатъчно разстояние спрямо меки материали, като гума или изолационен материал.
 • Изисква се повишено внимание при употребата на почистващи препарати: Никога не нанасяйте директно върху нагорещена боя.
 • Не мийте автомобила си на слънце.

Поддръжка на боя

Полиране

Полирането е необходимо само ако боята е придобила лош вид и консервиращите средства вече не могат да постигнат блясък. Ако използваният полиращ агент не съдържа никакви консервиращи съставки, се препоръчва последващо консервиране. Моля, обърнете внимание, че матовите и пластмасовите детайли не трябва да се третират с полиращи агенти и твърди вакси.

Ще постигнете оптимален краен ефект, ако прилагате полиращи движения в противоположни посоки. Например нанесете полиращ агент по посока на часовниковата стрелка и след това полирайте обратно на часовниковата стрелка.

Защита срещу ръжда

За да избегнете ръжда, малките повреди по боята (удари от камъчета и др.) трябва да се третират незабавно с маркер за заличаване на драскотини или спрей боя. Ако вече се е появила ръжда, тя трябва да се отстрани старателно. За професионална обработка Ви препоръчваме да се свържете с Вашия Audi сервизен партньор. Нашите експерти от каросерийни ремонти са на Ваше разположение по всяко време, за да Ви предложат подходящия ремонт.

Ремонт на повреди по боята

По време на път в предната част на автомобила често се удрят дребни предмети. Обикновено те не могат да увредят издръжливата боя на Вашето Audi. Понякога обаче е възможно малки камъчета да ударят предната престилка или капака и да оставят драскотини или следи по боята.

Щетите от този тип по принцип са малки, но могат да станат по-сериозни. Така че не се колебайте и се свържете с Вашия Audi сервизен център.

Грижа за купето и кокпита на автомобила

 
Audi Lederpflege Produkt

Почистване на кожата

За да сте сигурни, че кожата на Вашето Audi ще остане красива и мека за дълго време, тя се нуждае от специални грижи:

 • Почиствайте редовно слабо замърсените или прашни кожени повърхности с леко навлажнена памучна кърпа.
 • Два пъти годишно почиствайте кожата с Audi Оригинални препарати за почистване. Редовната употреба предпазва от петна, избледняване, изсушаване и нацепване на кожата.

Грижа за кокпита

Препоръчително е да почистите с влажна кърпа арматурното табло, централната конзола и страничните отделения от прах и други замърсявания. Можете да премахнете мръсотия върху релефни участъци с помощта на Audi Оригинален почистващ препарат за пластмасови елементи.

 
Audi Cockpit-Pflege Produkt

Още съвети за поддръжка на автомобила

 
Audi Stoff-Imprägnierung für Cabrios

Грижа за гюрука

Пластмасовите или текстилните гюруци не трябва да се третират като боядисана повърхност. Затова не обработвайте с горещ восък в автомивката, тъй като това ще доведе до пропускливост и напукване на тъканта. Ако задното стъкло на автомобила е покрито с фолио, е най-добре по принцип да избягвате измиване в автомивка. Препоръчително за кабриолетите е ръчното измиване.

Грижа за пластмасови и хромирани детайли

Външните пластмасови детайли се измиват по стандартен начин. Ако това не е достатъчно, използвайте почистващ препарат за пластмасови елементи и почистете замърсената повърхност с мека кърпа или гъба. Предлагат се и специални препарати за почистване на хромирани детайли, които възвръщат блясъка на ръждясали или помътнели елементи от хром.

 
Audi Kunststoff-Reiniger Produkt
 
Audi Felgenreiniger Produkt

Грижа за алуминиевите джанти

Тук се образуват най-големите замърсявания: спирачният прах, мръсотията от пътя и различни пигменти образуват упорито покритие. За да сте сигурни, че металът няма да бъде увреден, той трябва да се измива на всеки две седмици. След това се препоръчва обработка с препарат за почистване на алуминиеви джанти без съдържание на киселини. Приблизително на всеки три месеца джантите на Вашето Audi трябва да се полират и с твърда вакса. Уврежданията по защитния лаков слой подлежат на незабавна поправка.

 

Продуктите за грижа на Audi

Дали грижа за блясък на боята, специално отношение и протекция за интериора на вашето Audi, защита от времето или за практическа употреба в движение: продуктите за грижа от оригиналните аксесоари на Audi предлагат чисто решение за почти всяко изискване.

 

Намерете Audi оторизиран сервиз

Свържете се с най-близкия до Вас оторизиран сервиз на Audi, запазете час за обслужване, попитайте за пакетните предложения от програмата Сервиз 4+, подходящи за Вашия автомобил или потърсете нужните Ви Audi Оригинални резервни части или аксесоари.

Налични във всички Audi оторизирани сервизни комплекси. Вносителят си запазва правото на промени и не носи отговорност за допуснати печатни грешки. Снимките са илюстративни. Актуално към: март 2024.