Ексклузивна серия на Audi TT RS Coupé

2022-10-06

Ексклузивно и мощно: пазарната премиера на Audi TT RS Coupé iconic edition 2, ограничена до 100 бройки в Европа, ще отбележи четвъртвековния успех на Audi TT Coupé. Със своите изчистени линии този спортен автомобил е вдъхновение за целия свят още от премиерата си през 1998 г. благодарение на чистото удоволствие от шофирането и изчистения език на дизайна. Версията RS впечатлява със специалната си петцилиндрова мощност и звук, който влиза под кожата ви. Лимитираната серия Audi TT RS Coupé iconic edition2 съчетава тези емоционални характеристики и ги подчертава със спортни дизайнерски елементи както в екстериора, така и в интериора.

 

Непреходен във времето: TT е дизайнерска икона на Audi вече почти четвърт век. Сега Audi TT RS Coupé iconic edition2 продължава тази тенденцията в бъдещето - бърз спортен автомобил с иновации, като същевременно запазва типичните за TT RS качества: дизайн и динамика.

 

"Името на Audi TT RS Coupé iconic edition 2 казва всичко", казва Себастиан Грамс, управляващ директор на Audi Sport GmbH. "Моделът напомня за емблематичния дизайнерски език на TT, който в същото време е символ на смелост и елегантност в безкомпромисна форма. Благодарение на ексклузивните екстериорни и интериорни акценти, представянето на върхово спортно купе на Audi, и неговия многократно награждаван петцилиндров двигател, е не само осезаемо, но и видимо за феновете."

 

Вдъхновен от Баухаус: TT Coupé

 

С визия за "автомобил за ентусиасти" Audi представя Audi TT Coupé като студия за спортен автомобил на IAA във Франкфурт през есента на 1995 г. Почти симетричен, Audi TT последователно следва принципа на дизайна, основан на геометрични, кръгли форми. Дизайнът не правеше компромиси, а по-скоро поставяше приоритети - и това веднага впечатли публиката.

 

Три години по-късно купето влезе в производство почти непроменено. Една година след TT Coupé Audi пуска на пазара TT Roadster. Във второто си моделно поколение купето беше обогатено с варианти S и RS.

 

"TT е вдъхновен от Баухаус и неговата универсална философия за дизайн "по-малко е повече"," казва ръководителят на Audi Design Марк Лихте. "Максималното редуциране - пропускането на всичко ненужно и незначително - беше толкова радикално и смело, че TT в своята простота бързо постигна най-желаната цел на добрия дизайн: да бъде непреходен. Веднъж постигнал това, си извън тенденциите и въпреки това си актуален - просто защото добрият стил е непреходен."

 

Ето защо - три поколения TT и четвърт век по-късно - типичните линии на купето от 1998 г. все още могат да бъдат открити в настоящото емблематично издание на TT RS Coupé2. Лимитираната серия остава вярна на минималистичният дизайн, който минава през изчистения екстериор до интериора, който и до днес е ясно и просто фокусиран върху водача.

 

Типичните форми на тръби и цилиндри, които се сливат с интериора на дизайна на инструментите, могат да бъдат открити и в актуалното Audi TT RS Coupé iconic edition2 - като например стандартната капачка на резервоара за гориво, кръглите вентилационни отвори, кантовете на лостчетата за смяна на предавките и поразителния скоростен лост. Ентусиазмът, заявен още през 1995 г., продължава да вдъхновява TT Coupé и до днес.

Подходящ тон: тъмна елегантност в екстериора

 

Специалното издание Audi TT RS Coupé iconic edition2 уверено отговаря на високите очаквания, които поставя неговата естетика. Специфичното за RS сиво покритие Nardo Grey задава правилния тон за ексклузивните и атлетични изисквания на специалния модел. Този елегантен нюанс на сивото е кръстен на легендарната италианска състезателна писта Писта ди Нардо, където моделите Audi RS навъртат и първите си тестови километри. Като едно от най-популярните сред клиентите индивидуални покрития, то осигурява оптимално първо впечатление.

 

Стилното усещане се подсилва допълнително от лъскавата черна радиаторна решетка с матово черна единична рамка, която ясно подчертава надписа quattro в матов титанов вид. Моделът RS уверено носи и инкрустацията в страничния праг в лъскаво черно, докато кръговете на Audi, обозначението на модела TT RS отпред и отзад, както и корпусите на външните огледала са визуализирани последователно. Изтънчените, специфични за моделната линия 20-инчови лъскави черни алуминиеви джанти със 7-раменна конструкция и съответстващи черни спирачни апарати продължават дизайнерския език в последния детайл. Частично матираните задни триъгълни прозорци с ексклузивния надпис "iconic edition" допълват поразителния тъмен вид на купето  до задната броня.

 

Гени на моторните спортове: Aerokit засилва спортния характер

 

Audi TT RS Coupé iconic edition2 придобива динамична сила и благодарение на Aerokit , който е разработен в аеродинамичен тунел. Вдъхновена от моторните спортове той е развит   в страничните ламели на предната броня, фронталния сплитер и блейдовете в страничните предни решетки.

 

В задната част спойлерът със странични крила осигурява спортен завършек и като част от аеродинамичната концепция допринася  за аеродинамиката и ефективността.

 

Над специфичния за RS дифузьор има вертикални дизайнерски елементи от двете страни. Двата забележителни, овални ауспухови накрайника оформят впечатляващ завършек. В унисон с цветовата философия на лимитираната серия предните сплитери, флисерите, приставките на страничните прагове и част от задния дифузьор изглеждат впечатляващо в лъскаво черно.

 

Съотношението между съпротивлението и подемната сила е взето предвид по време на разработването на Aerokit-а в аеродинамичния тунел и по този начин е оптимално балансирано - подобрявайки както аеродинамиката, така и пътните характеристики. Повишеното контактно налягане на задното крило и задния дифузьор поставя спортния автомобил много по-стабилно на пътя и значително подобрява управлението в бързи завои - идеални условия за голямо удоволствие от шофирането във всички ситуации.

X от 100: изключително ексклузивни акценти в интериорния дизайн

 

Интериорът на TT RS Coupé iconic edition2 се характеризира с ексклузивност и внимание към детайла. И тук тъмната цветова гама на екстериора остава централен мотив, който е допълнително подчертан от целенасоченото използване на акценти от ексклузивни компоненти на Audi. Спортните седалки RS са двуцветни с фини странични панели от Nappa в сив цвят и централни панели от черна Alcantara, както и с шевове тип "пчелна пита" в жълто. Ексклузивна бродерия "iconic edition" е извезана в черната Alcantara на височината на раменете.

 

Черните подови постелки са завършени с RS бродерия в нюанс на жълто, докато подлакътникът на вратата и централната конзола също са в сиво и са украсени с контрастни шевове в жълто - точно както черния капак на Audi virtual cockpit. Клиентите докосват черната Alcantara на панелите на вратите и RS спортния кожен волан с маркировка в жълто на 12 часа. Изключителната индивидуалност е видима и на скоростния лост: номерираната емблема прави всеки от 100-те автомобила в това специално издание уникален. Амбиентното осветление създава атмосфера в интериора, а премиум звуковата система Bang & Olufsen с 3D звук, дава възможност за богато звуково изживяване.

 

Силата на линията е в нейната функционалност: Легендарният петцилиндров двигател осигурява несравним звук

 

TT RS Coupé iconic edition2 разчита на доказания двигател 2,5 TFSI на Audi Sport с мощност 294 kW (400 к.с.) и максимален въртящ момент 480 Нм. Многобройните успехи в моторните спортове го превръщат в един от най-привлекателните задвижващи агрегати на Audi. Безбройните победи в моторните спортове и силното представяне в ежедневието донесоха на петцилиндровия двигател наградата "Международен двигател на годината", девет поредни пъти от 2010 г. насам.

 

Както е характерно за TT RS, мощността му преминава през седемстепенна S tronic към перманентно задвижване на четирите колела quattro. Електрохидравлично управляваният многодисков съединител, който дебютира през 1998 г. като част от Audi TT, разпределя свободно мощността на всички колела между предния и задния мост. Системата за динамика на шофирането Audi drive select позволява на водача да контролира задвижването quattro и други компоненти, като кормилното управление, седемстепенната S tronic скоростна кутия, клапите на изпускателната система и характеристиките на двигателя.

 

Audi TT RS Coupé iconic edition2 достига максимална скорост от 280 км/ч (173,9 мили в час). Този компактен спортен автомобил спринтира от място до 100 км/ч (62 мили в час) само за 3,7 секунди. Двигателят осигурява изключително емоционално изживяване при шофиране с типичната си последователност на задействане на цилиндрите 1-2-4-5-3 и съпътстващия я гърлен звук. Поради специфичният ред на запалване  отдалечени един от друг цилиндри се активират последователно, което създава много специфичен ритъм и характер. Нечетният брой на цилиндрите създава хармонични честоти, които съпровождат интонацията, а блокът за управление на двигателя също допринася за неповторимия звук. При по-тежко натоварване клапите в канала за отработени газове се отварят за още по-пълен звук.

 

В допълнение към обичайно ниското тегло (1475 кг TT RS Coupé), спортното окачване RS плюс адаптивните амортисьори в технологията Audi magnetic ride осигуряват отлично управление и стабилност. Управлението преминава и през системата за динамика на шофирането Audi drive select.

 

Моделът Edition ще се предлага от първото тримесечие на 2023 г.

 

Лимитираната серия на модела започва с поръчки от началото на октомври 2022 г. В Германия Audi TT RS Coupé iconic edition2 се предлага за 113 050 евро, като доставките започват през първото тримесечие на 2023 г.

 

Ограничен до 100 бройки, специалният модел е изключително ексклузивно предложение за феновете на TT и RS. Благодарение на ексклузивната програма на Audi, клиентите могат да конфигурират спортния модел по собствен вкус  дори и извън лимитираната серия - от индивидуалните цветове на екстериора до цвета на кожата и избора на контрастни шевове.