Audi влиза във Формула 1

2022-08-26
  • Разработване на задвижващ агрегат за висшия клас на моторните спортове от сезон 2026 г. нататък.
  • Хибридният силов агрегат ще бъде изграден в завода на Audi Sport в Нойбург ан дер Донау под ръководството на Адам Бейкър.
  • Нови правила с акцент върху устойчивостта и ефективността на разходите - важни фактори за взимане на решението
  • Промяна в Audi Sport: Юлиус Зеебах предава щафетата на Ролф Михл след успешно преструктуриране

 

Активно участие в трансформацията на Формула 1

 

Оливер Хофман казва: "С оглед на големите технологични стъпки, които серията ще реализира през 2026 г с цел постигане на устойчивост, може да се говори за нова Формула 1. Формула 1 се трансформира и Audi иска активно да участва в този еволюционен път . Тясната връзка между проект във Формула 1 и техническото развитие на AUDI AG ще даде възможност за синергия."

 

От 2026 г. нататък делът на електрическата енергия в задвижващия агрегат, състоящ се от електромотор, батерия, управляваща електроника и двигател с вътрешно горене, ще се увеличи значително в сравнение с днешните двигатели във Формула 1. Тогава електрическото задвижване ще има мощност аналогична на тази на двигателя с вътрешно горене, която възлиза на около 400 kW (544 к.с.). Високоефективните 1,6-литрови турбодвигатели ще работят с устойчиво синтетично гориво - още едно от изискванията за участие на Ауди.

 

Популярност на ключови пазари и сред млади целеви групи

 

Световноизвестна, силно емоционална и технологично напреднала - Формула 1 отговаря точно на изискванията на Audi. Състезанията на Формула 1 се провеждат във всички ключови пазари за марката. Като впечатляваща платформа за най-модерните състезателни автомобили с електрическо задвижване в света, състезанието представлява особен интерес за производителите на автомобили. Audi се справя с предизвикателството да демонстрира Vorsprung durch Technik в тази конкурентна среда.

 

Големият интерес към Формула 1 е глобален; състезателните серии са едно от най-гледаните спортни събития в света. През 2021 г. телевизионната аудитория е над 1,5 милиарда. На ключови пазари като Китай и САЩ Формула 1 е популярна и тази тенденция продължава да се засилва, също и сред младите целеви групи. В социалните медии Формула 1 бележи най-висок ръст и е сред най-популярните спортове в света.

 

В базата на марката в Нойбург ан дер Донау ще бъде разработен енергийният блок

Силовият агрегат ще бъде разработен в модерния технологичен център за развойна дейност в областта на моторните спортове на Audi Sport в Нойбург на Дунав, недалеч от централата на AUDI AG в Инголщат. "За разработването и производството на задвижващия агрегат за Формула 1 ще използваме ценното ноу-хау на нашите служители в моторните спортове, ще инвестираме допълнително в нашия моторспорт център и ще наемем високоспециализирани специалисти", казва управляващият директор на Audi Sport Юлиус Зеебах, който организира участието във Формула 1 като част от преориентацията на Audi в моторните спортове.

 

На площадката в Нойбург на Дунав вече има изпитателни стендове за двигатели от Формула 1, високоефективни електрически двигатели и батерии. Персоналните разширения, разширяването на сградите и техническата инфраструктура се извършват с цел  до края на годината да бъде осигурена необходимата база за проекта. За разработката на силовия агрегат наскоро беше създадена отделна компания, 100% дъщерно дружество на Audi Sport. Управлението на компанията, а оттам и на проекта Формула 1, ще бъде поето от Адам Бейкър като главен изпълнителен директор, който е заемал различни ръководни позиции в автомобилни производители и отбори в моторните спортове. Преди да се присъедини към Audi през 2021 г., той работи три години във ФИА, международния ръководен орган.

 

Audi ще анонсира състава на отбора, който  ще се състезава за марката през 2026 г. до края на годината.

Решението за Формула 1 определя ориентацията на моторните спортове

 

Audi Sport концентрира усилията си в проекта на Формула 1. Поради това прекратява своя проект LMDh. Разработката на спортния автомобил предназначен за състезания за издръжливост беше спряна от Audi Sport наскоро. В допълнение към клиентския спорт Audi Sport ще продължи своя иновационен проект с RS Q e-tron в рали Дакар. През следващата година Audi се стреми към обща победа в пустинята.

 

Независимо дали става дума за Световния рали шампионат, Световния шампионат за спортни автомобили, американския автомобилен спорт, DTM, Льо Ман или Формула Е - Audi Sport поставя стандарти в многобройни серии в моторните спортове с многобройни титли. "Формула 1 е следващият голям етап в историята на моторните спортове на Audi", казва Юлиус Зеебах.

 

Юлиус Зеебах предава щафетата на Ролф Михл

 

Участието във Формула 1 бележи не само успешното приключване на преструктурирането на Audi Motorsport, но и на една решаваща глава на Audi Sport GmbH. Управляващият директор Юлиус Зеебах ще се премести в AUDI AG на 1 септември 2022 г. и ще поеме нова стратегическа позиция в областта на техническото развитие, на директно подчинение на  Управителния съвет.

 

Хофман, в ролята си на член на Управителния съвет и на председател на Консултативния съвет на Audi Sport GmbH, благодари на Зеебах за постиженията му: "Юлиус е символ на стратегическа далновидност, последователни действия и устойчиви резултати в трудни времена." Под негова егида Audi Sport GmbH многократно постига рекордни продажби и печалби. Офанзивата на модела RS удвои продажбите и успешно лансира първия изцяло електрически модел RS - RS e-tron GT.

 

През 2020 г. Зеебах допълнително поема отговорността за моторните спортове в Audi и последователно ги насочва към бъдещето. Под негово ръководство за рекордно кратко време е разработен най-сложният състезателен автомобил в историята на Audi - RS Q e-tron за рали Дакар. Успешният дебют на RS Q e-tron с четири етапни победи на рали Дакар през януари беше последван от първата му обща победа на второто рали в Абу Даби - първият триумф на автомобил с електрическо задвижване в пустинно рали. Влизането във Формула 1 е успешният завършек на работата му.

 

Зеебах ще бъде наследен на 1 септември от Ролф Михл, главен оперативен директор "Състезания" в Audi Sport от февруари. Заедно с д-р Себастиан Грамс той формира ръководството на Audi Sport GmbH. Михъл има диплома по бизнес администрация и е член на семейството на Audi Sport от много години. След като заема различни позиции в областта на маркетинга в AUDI AG и Audi Sport, през 2016 г. той поема поста ръководител на продуктовия маркетинг на RS моделите. След като се премества в отдела Sportsline като ръководител на отдела за усъвършенстване на автомобилите, той се връща в Audi Sport GmbH през 2019 г. като ръководител на отдела за продажби/маркетинг. През това време Михъл играе ключова роля в оформянето на портфолиото и успехите в продажбите на спортната линия. Хофман: "Ролф е автентичен лидер и носи необходимия опит от моторните спортове и сериите в тази роля." В допълнение към работата си в областта на маркетинга Михъл отговаря за концепцията и реализацията на Audi Sport TT Cup през 2014 г.