20 години Audi RS 6

2022-08-16

Знаехте ли че…….

 

... окачването DRC (Dynamic Ride Control) е създадено в първото поколение (C5) и се използва и до днес в актуалната генерация (C8) на същия функционален принцип?

 

... поради широката конструкция на RS 6 са необходими модифицирани резервоари и по-дълги горивопроводи? По време на първите изпитания на прототипа във фазата на разработване звукът при зареждане с гориво винаги предизвиква усмивка, поради възпроизведения шум - така нареченото "мучене на резервоара". Чрез по-нататъшна оптимизация на горивопроводите на резервоара този шум, разбира се, се елиминиран при серийно производство.

 

... RS 6 в сегашното поколение на C8 има само три екстериорни елемента, заимствани от първата генерация на модела? А именно покривът, двете предни врати и вратата на багажника.

 

... двигателят на RS 6 от поколението C6 е заемал толкова много място в предната част на автомобила, че разширителният резервоар за охлаждаща течност се е преместил на необичайно място? За да се провери нивото на охлаждащата течност, трябва да се отвори вратата на пътника и нивото на охлаждащата течност да се отчете там, в долната част на А-колоната.

 

... екстериорният цвят "Sebring black crystal effect", предлаган за първи път ексклузивно в поколението C8, е получил името си от състезателната премиера на RS 6 (C5) "Competition" (състезателни серии SCCA = Sportscar Club of America) на 14 март 2003 г. в Себринг (Флорида)? И до днес всички цветове RS в името се отнасят до известни международни състезателни писти.

 

... всяко поколение RS 6 може да се похвали с агрегат с битурбо зареждане?

 

... RS 6 е първият и единствен RS модел, който от първото поколение насам неизменно използва типичната за RS изпускателна система с двоен изход и овални ауспухови тръби?

 

... всички поколения на RS 6 имат задвижване quattro?

 

... плоските LED фарове на поколението C8 произхождат от Audi A7 от същото поколение? По този начин RS 6 се различава визуално от останалите модели A6 и е единственият с такива светлини

...... поради големите силови двигатели и технологията, например допълнителното охлаждане, планираното в началото стационарно отопление отпада  в поколенията C6 и C7? Тази опционална екстра, която се радва на популярност сред клиентите, се предлага едва от поколението C8 поради по-добрите условия на пространството и подчертава пригодността на автомобила за ежедневна употреба.

... поколението C8 е първият модел на Audi с боядисани в черно алуминиеви джанти като стандартно оборудване за зимния сезон?

 

... след RS 6 plus от поколението C6 автомобилът се присъедини към "високоскоростния клуб" на автомобилите, развиващи скорост над 300 км/ч?

 

... оптичният пакет Aluminium Matt се предлага само за моделите RS и се използва още от първото поколение? Днес освен алуминиев мат се предлагат и пакети с оптика в черно и карбон.

 

... широката каросерия, използвана от поколението C5 насам, е уникална в конкурентната среда? Тя предлага място за колела с по-голям диаметър, придава атлетичен вид и позволява по-спортно управление.

 

... един от най-популярните ексклузивни цветове на интериора на Audi - "Cognac Brown" - вече е използван в лимитираната специална серия RS 6 plus (C5) през 2004 г.? Днес, в знак на почит към първото поколение, този цвят вече се предлага като опция за RS 6 в серийната гама.

 

... пазарната премиера на първия RS 6 се състоя на Нюрбургринг? 30 дилъри на Audi направиха първото си пътуване със своите демонстрационни автомобили по време на 24-часовото състезание на Нюрбургринг пред 194 000 зрители.

 

... RS 6 Avant се превърна от европейски автомобил в успешен модел в световен мащаб и последователно отвори важни пазари за търговски растеж? Той се предлага в Китай след поколението C7, а в Съединените американски щати и Канада - от поколението C8.

 

.. първото поколение RS 6 се използва за състезания в Северна Америка, а именно в клас Speed GT на програмата American Le Mans Series (ALMS)? Ранди Побст е шампионът в първия сезон. Неговият съотборник Майкъл Галати зае второто място.

 

... "Системата за потискане на шума на Pirelli" (PNCS) беше използвана за първи път в поколението C7? Тези специални гуми произвеждат нисък шум при движение благодарение на полиуретанова гъба, интегрирана в корпуса на гумата. Системата поглъща по-голямата част от вибрациите, като гарантира значително по-малко шум.

 

... половината от клиентите на RS 6 в Европа вече поръчват теглич при конфигурация на автомобила си. Те се възползват от предимствата на RS 6 и неговата пригодност за ежедневна употреба.