Зарядни станции и елeктромобили – Audi електрифицира футболния клуб Байерн Мюнхен

2021-05-25
  • Инициативата на ФК Байерн Мюнхен за електрификация с партньорството на Audi продължава

  • Зарядната инфраструктура за електически превозни средства на стадион Allianz Arena ще бъде разширена

  • Отговорният за продажбите и маркетинга член на управителния съвет на Audi Хилдегард Вортман - "Заедно с ФК Байерн ние въплъщаваме прогреса."

 

ФК Байерн Мюнхен в партньорство с Audi инсталира 21 зарядни станции за електрически превозни средства на стадион Allianz Arena. От това лято зарядната инфраструктура постепенно ще започне да се разширява и скоро ще даде възможност за зареждане на електромобили и в други зони от комплекса на стадиона на германския футболен отбор, носител на рекорден брой национални шампионски титли.

ФК Байерн Мюнхен и Audi започнаха своето съвместно пътуване към устойчивата мобилност през месец септември 2020 година. При това преминаването на автомобилният парк на футболния клуб към електрическо задвижване е превърнато в постоянен процес и междувременно голяма част от играчите в отбора и ръководството на клуба вече използват модели с изцяло електрическо задвижване като Audi e-tron или Audi e-tron Sportback. Скоро професионалните спортисти ще получат и първите автомобили Audi e-tron GT1.

 

"Устойчивата мобилност в премиум класа е основен фокус и насока на стратегическото развитие на марката Audi", посочва Хилдегард Вортман, отговорният за продажбите и маркетинга член на управителния съвет на Audi. "Заедно с ФК Байерн ние даваме пример за прогресивно развитие и сега излъчваме още един ясен сигнал в полза на електрификацията с разширяването на зарядната инфраструктура."

 

"За нас изграждането на зарядните станции на стадион Allianz Arena са много важна инвестиция в устойчивото бъдеще ", споделя Андреас Юнг, директор маркетинг, спонсорство и събития във ФК Байерн. "Това за пореден път показва, че дългогодишното ни партньорство с Audi излиза далеч извън рамките на традиционното спонсорство. За нашите играчи атмосферата на терена винаги е наелектризираща и от тази гледна точка това сътрудничество е извънредно подходящо - и двамата партньори са ориентирани към бъдещето и искат да се развиват заедно."

 

Audi и ФК Байерн вече инсталираха 38 зарядни пункта на тренировъчното игрище на отбора на Зебенер щрасе в Мюнхен. Те бяха свързани към електропреносната мрежа в края на лятото на 2020 година - тъкмо навреме за началото на сезона в Бундеслигата. Междувременно ФК Байерн намали средното количество на въглеродните емисии на своя автомобилен парк под 95 грама CO2/км и по този начин направи важен принос за устойчивото развитие на обществото.

 

Audi подкрепя рамо до рамо най-успешния отбор в германското футболно първенство от 2002 година насам, а от 2011 година марката с четирите пръстена на емблемата е и акционер в ФК Байерн Мюнхен АД.

 Електрификацията в Audi

Зарядната инфраструктура за електрически автомобили непрекъснато се разширява. Със своята услугата за използване на зарядни станции e-tron (eCS), Audi предлага на своите клиенти достъп до над 220 000 пункта за зареждане в 26 държави в цяла Европа. Наред с това Audi непрекъснато разширява своята гама от електрически модели.

 

За първи път през 2021 година повече от половината пазарни премиери на марката ще бъдат електрически. Началото на тази серия от модели бе поставено от световната премиера на Audi e-tron GT през месец февруари. Към средата на годината се очаква и пазарния дебют на новите Audi Q4 e-tron и Audi Q4 Sportback e-tron, като с тези модели Audi за първи път ще даде възможност на своите клиенти в компактния автомобилен сегмент да се докоснат до електрическия свят на марката.

 

Освен това, Audi засилва своето присъствие в сегмента на plug-in хибридните модели PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle) - тази година всяка втора моделна серия, използваща двигатели с вътрешно горене ще включва и plug-in хибриден модел. В периода до 2025 година Audi възнамерява да представи на пазара над 20 модела с изцяло електрическо задвижване и да ускори значително разширяването на своята гама от plug-in хибридни (PHEV) модели. Според прогнозите на компанията, дотогава напълно електрическите и хибридните автомобили вече ще формират около една трета от глобалния обем на продажбите на марката.

 

  

Информация за разхода на моделите

 

 1. Разход на гориво/електропотребление на Audi e-tron GT: комбиниран разход на електроенергия в кВтч/100 км: 21.6-19.9 (WLTP); 19.6-18.8 (NEDC); комбинирани емисии на CO2 в г/км: 0