Audi Новини

Сребърен юбилей: Audi A4 празнува своя 25-ти рожден ден

2019-05-08
  • Успешен модел с пет поколения

  • Директорът на завода в Инголщад, в който се произвежда модела, Алберт Майер: "Audi A4 е емблематичен за марката и за нашето предприятие"

  • Произведени над 7,5 екземпляра в световен мащаб

Инголщад, 8 май 2019 година - Голям юбилей за премиум-модела от среден клас на Audi: преди 25 години от конвейера слиза първият екземпляр от Audi A4. От тогава досега марката с четирите кръга е произвела над 7,5 милиона автомобила от този модел. Четвърт век след появата му на бял свят, популярността на Audi A4, който вече е в своето пето поколение, не намалява. С  344 586 продажби през 2018 година A4 е най-продаваният модел на марката с четирите пръстена в световен мащаб. Почти всеки пети произведен автомобил на Audi е от това моделно семейство.

Със своя пазарен дебют през 1994 година в ролята си на наследник на серията Audi 80, Audi A4 постави нови мащаби в своя клас: благодарение на необикновеното съчетание от елегантност, спортен дух и комфорт, той спечели сърцата на купувачи от цял свят. Още през 1995 г. - първата пълна година от производството му, А4 се превърна в истински бестселър: тогава от конвейера слизат внушителните 272 052 екземпляра. Днес с множеството си системи за подпомагане на водача моделът продължава да впечатлява в своя сегмент. "От четвърт век насам Audi A4 олицетворява философията на марката с четирите пръстена на емблемата както никой друг модел. Той е синоним на върхови технологии в премиум-сегмента на средния клас, както и на иновативни технологии за производство на най-високо ниво", отбелязва Алберт Майер, директорът на завода в Инголщад. "Специално за нашия основен завод в Инголщад Audi A4 има основополагащо значение. Неуморната работа на нашите служители и тяхната искрена отдаденост към марката са основен фактор за изключително успешната история на A4." 

Петер Мош, председател на управителния съвет на AUDI AG: "A4 е символ на успеха на марката Audi. С много старание и отдаденост нашите служителки и служители направиха възможен този успех, при това в продължение на цели 25 години. Това е огромно постижение, от което ние в ролята си на управителен съвет се чувстваме наистина горди, и за което сърдечно поздравяваме екипа на компанията." 

Междувременно Audi A4 вече се намира в своята пета генерация (на пазара от 2015 година), а търсенето е все така голямо. Броят на купувачите, които спират избора си на моделното семейство A4, е най-голям в Китай, Германия и САЩ,. Така през 2018 година всеки пети продаден от Audi автомобил на германския пазар е именно от този модел. В Китай разработената специално за местния пазар удължена версия на А4 е най-продаваният модел на Audi. 

С произведени досега над 7,5 милиона екземпляра, A4 е най-успешният модел на Audi за всички времена. От дебюта на четвъртото поколение на A4 през 2007 година производството на модела е съсредоточено в германските заводи на компанията в Инголщад и Некарсулм. Наред с това, Audi има и местно производство на А4 в Азия: в Чанчун (Китай) и Аурангабад (Индия).