Audi Новини

Успешен модел с нови възможности и удобства – второто поколение на Audi Q3

2018-08-02

·      По-големи размери и повече комфорт - компактен SUV модел с изключителна практичност в ежедневието

·      Нова концепция за управление на функциите - цифрови показания и сензорен MMI touch екран

·      Свързаност като във висшия клас - интелигентни инфотейнмънт решения и електронни системи за асистенция на водача

 

Инголщад, 25 юли, 2018 година Новият Audi Q3 е многофункционален семеен SUV модел с изключителни възможности и удобства. Във второто си поколение той се представя не само по-самоуверен като външност, но и по-просторен и гъвкав като вътрешно пространство. Подобно на топмоделите в гамата на Audi, новият Q3 предлага изцяло цифрова концепция на показанията и управлението на функциите в автомобила, модерни инфотейнмънт решения и новаторски електронни системи за асистенция на водача. Те се грижат за постигане на допълнителен комфорт, също както и усъвършенстваната ходова част на новия модел. Новият Audi Q3 ще бъде на разположение при европейските търговци на марката през месец ноември 2018 година.

Мощен и представителен - външният дизайн

Новият Audi Q3 се отличава със значително по-динамично излъчване от своя предшественик. Принос в тази насока имат както характерната Singleframe решетка в октагонален дизайн и вертикално разположени ламели, така и големите отвори за въздух. Това са основните отличителни елементи в мъжественото излъчване на предната част на каросерията на новия модел, където играта на светлини и сенки добавя още по-изразителен характер. Тесните предни светлини на свой ред се разширяват клиновидно назад. При тях Audi предлага три вида светлинни технологии, сред които и върхово изпълнение с матрична LED система, при която светлинният поток на адаптивните дълги светлини се разпределя интелигентно на пътното платно в зависимост от конкретната ситуация, осигурявайки оптимална видимост във всички условия без опасност от заслепяване на другите участници в движението. Страничният силует отразява баланса във външния дизайн на модела със симетричната светлинна графика на предните и задните светлини. Връзката между тях се осъществява с подчертаната линия в областта на "раменете" на каросерията, а силно изразените форми над арките на калниците допълват цялостната атлетична осанка на новия Q3. Контурите им цитират quattro-гените на Audi и създават впечатление за още повече широчина на новия SUV модел, докато различно оцветените панели на арките подчертават оffroad-излъчването му. Подкрепени от издължения заден спойлер, който очертава странично задния прозорец, силно наклонените задни странични колони на покрива придават на силуета визуално усещане за устрем напред.

 Динамично и ориентирано към водача - вътрешното оформление 

Стегнати линии и триизмерно оформени елементи - оформлението на интериора продължава хармонично философията на външния дизайн на новия Q3 и демонстрира осезаема връзка с моделите на марката във висшия клас. Архитектурата на арматурното табло е в перфектен унисон с новата концепция за управление на функциите. Централен елемент при нея е сензорният MMI touch екран, заобиколен от наподобяващ стъклена повърхност блестящо черен панел. Заедно с разположения под него модул за управление на климатичната инсталация, екранът е обърнат удобно към водача под ъгъл от девет градуса. Всички показания, бутони и превключватели на арматурното табло са ергономично разположени. Комфортните седалки осигуряват на тялото оптимална позиция за динамично шофиране, а разположението на волана следва напълно тази идея. 

 Изобилие и гъвкавост - вътрешното пространство 

В сравнение със своя предшественик, новият Audi Q3 бележи ръст в почти всички измерения. Общата му дължина е 4 485 милиметра,  широчината му е 1 856 милиметра, а височината на каросерията възлиза на 1 585 милиметра. Увеличеното със 77 милиметра междуосно разстояние на новия модел гарантира изобилие от пространство в купето, което наред с това е и изключително гъвкаво - задният ред седалки дава възможност за надлъжно изместване в диапазон от 150 милиметра. Освен това наклонът на разделените на три в съотношение 40:20:40 задни облегалки може да се променя в седем различни степени. В зависимост от позицията на задния ред и наклона на облегалките, обемът на багажното пространство може да варира между 530 и 1 525 литра. Нивото на пода на багажника също може да се променя в три степени и осигурява място за прибиране на панела зад облегалките в случаите, когато той не е необходим. Допълнително се предлага електрическо отваряне и затваряне на багажника, като е предвидена възможност и за сензорно отваряне с леко движение на крака под задната броня. 

Цифрова вселена - управление на функциите и контролни прибори

Концепцията на показанията на контролните прибори и управлението на функциите при новия SUV модел е изцяло нова - Audi се разделят напълно с приборите с аналогови показания. Моделът разполага серийно с цифров блок на контролните прибори зад волана с диагонал 10,25 инча, чиито показания водачът може да управлява с бутоните на многофункционалния волан. При върховото изпълнение MMI Navigation plus за показанията  се грижи Audi virtual cockpit, който предлага и много допълнителни функции. Освен това новият Q3 предлага и сензорен екран с диагонал 10,1 инча. По желание водачът може да поръча по-голямата версия Audi virtual cockpit plus с три различни конфигурации на показанията, сред които и нова с много динамично оформление. Интуитивната концепция за управление на функциите в автомобила се допълва и от максимално опростената, хоризонтална структура на менютата и от системата за гласово управление с разговорни фрази, която разпознава свободно формулирани команди. При необходимост интелигентната система за диалог с водача задава уточняващи въпроси, позволява корекции, дава възможност за избор и приема да бъде прекъсван от водача с подаване на нови команди.

Интелигентна свързаност - инфотейнмънт и Audi connect

Върховата инфотейнмънт система в новия Audi Q3 разполага с необходимите технологични възможности, за да предложи познатите от моделите в по-високите пазарни сегменти функции. Модулът за мобилен пренос на данни при нея поддържа стандарта LTE Advanced и предлага WLAN точка за достъп до интернет за мобилните устройства на пътуващите на борда на новия модел. Навигационната система разпознава предпочитанията на водача на основата на изминатите вече маршрути и по този начин може да му предложи най-подходщите отсечки до желаната крайна цел. Информацията в реално време за пътнотранспортната обстановка по маршрута с онлайн-актуализация, възможността за търсене на обекти от особен интерес (POI- Point of Interests), както и посочването на бензиностанциите и паркингите директно върху навигационната карта разширяват по идеален начин гамата от възможности, предлагани от Audi connect и така улесняват максимално удобството при водене по маршрута. Прогнозата за наличностите на свободни паркоместа в близост, както и информацията за опасни ситуации и актуални ограничения на скоростта по маршрута при новия Audi Q3 се изготвя на основата на "мрежовата интелигентност", обобщаваща огромно количество данни от всички автомобили на Аudi по пътищата.

По желание при модела се предлага Google Earth и хибриден радиоприемник, който превключва автоматично между FM, DAB и онлайн-стрийминг, за да гарантира максимално високо качество на сигналавъв всеки момент. При работата си системата за гласово управление използва както съхранените локално в автомобила информационни масиви, така и изчислителната мощ и подробните бази данни на сървърите в облака. Още по-впечатляваща свързаност на Audi Q3 осигурява приложението myAudi App, което гарантира безпроблемна и постоянна връзка на личния смартфон с автомобила. С негова помощ собственикът може например да прехвърля навигационни маршрути и данни от календара от смартфона към системата MMI или да открие с лекота мястото, където е паркиран Q3.

Гамата от инфотейнмънт предложения може да се разшири допълнително с различни хардуерни модули, сред които е и Audi phone box. Чрез него смартфонът на собственика се свързва с външната антена и може да се зарежда безжично по индуктивен път. Смартфон-интерфейсът на Audi на свой ред осъществява контакта със смартфоните с операционна система iOS и Android и посредством Apple Car Play и съответно Android Auto показва тяхното съдържание и приложения на екрана на системата MMI. За отличното озвучаване на вътрешното пространство на новия SUV модел се грижи системата Bang & Olufsen Premium Sound System с виртуален 3D звук и общо15 на брой озвучителни тела.

Комфорт и безопасност - електронни системи за асистенция на водача

Особен акцент сред електронните системи за асистенция на водача е адаптивният асистент за шофиране, който обединява в едно функциите на адаптивния cruise control, асистента за управление в условия на натоварен трафик и задръствания и асистента за поддържане на лентата за движение. По този начин системата облекчава водача в контрола на силовия тракт, спирачната система и кормилната уредба  на автомобила и осигурява значително предимство по отношение на комфорта особено при пътуване на дълги разстояния. Новият Audi Q3 се грижи за облекчаването на човека зад волана при маневри за паркиране чрез четирите външни видеокамери. Те показват подробно изображение на зоната в непосредствена близост до SUV модула върху големия екран на инфотейнмънт системата на арматурното табло. На него водачът може да следи и работата на асистента за паркиране, който поема напълно самостоятелно маневрите за влизане и излизане от паркоместата. Единственото, което водачът трябва да направи, е да работи с газта и спирачката и да превключва предавките. При излизане на заден ход от тясно място за паркиране, пресечка или гараж с лоша видимост от мястото на водача, автоматично се включва асистентът за предупреждение за напречно приближаващи превозни средства. Радарните сензори, които следят обстановката в задната част на автомобила, подават данни и към включената в серийното оборудване на новия модел система за предупреждение при смяна на лентата за движение. Ако в "мъртвата зона" от полезрението на водача бъде регистрирано наличие на превозно средство или бързо приближаващ се отзад автомобил, системата подава сигнал към предупредителните LED светлини в съответното външно огледало.

Динамика на пътя и извън него - задвижване и ходова част

Към момента на пазарната премиера Audi ще предложи четири вида двигатели за новия Q3 - три бензинови и един дизелов в съчетание с предно или quattro задвижване. Диапазонът на максималната мощност при тях се простира от 110 кВт (150 к.с.) до 169 кВт (230 к.с.). Всички двигатели са четирицилиндрови със система за директно впръскване на горивото и принудително пълнене с турбокомпресор. Задвижващите агрегати се отличават с мощ, отлични работни характеристики и висока енергийна ефективност. За силовото предаване се грижат шестстепенна механична предавателна кутия и бързодействаща седемстепенна автоматична трансмисия S tronic. Встрани от асфалтираните пътища, перманентното задвижване на четирите колела гарантира изключително удоволствие зад волана благодарение на оптималното сцепление с настилката и уверената стабилност независимо от пътните условия. Само с натискане на един бутон, допълнително предлаганата система за спускане по стръмен наклон поддържа атоматично предварително избраната безопасна скорост на движение. В зависимост от ситуацията, състоянието на настилката или личните предпочитания и изисквания на водача, работните характеристики на задвижването на новия Audi Q3 могат да се настроят индивидуално чрез системата Audi drive select в шест различни профила - от подчертано комфортен, през изключително икономичен до впечатляващо динамичен. Системата оказва влияние и върху работата на допълнително предлаганото окачване с управление на характеристиките на амортисьорите, при което сензорите на системата следят движението на всяко от колелата и стойностите на надлъжното и напречното ускорение и съответно адаптират работата на амортисьорите. В резултат на това динамиката в поведението нараства осезаемо при едновременно подобряване на комфорта на возене. Като алтернатива се предлага и спортна система на окачването (серийно при външния пакет оборудване S line) с по-стегната настройка на амортисьорите и кормилна уредба с прогресивно действие - при него предаването става все по-директно с увеличаване на ъгъла на завиване, с което допринася допълнително за динамичното усещане от управлението на новия Audi Q3.