Audi показва интегрирана операционна система Android в Audi Q8 sport concept

2017-06-01
  • Нова системна архитектура от отворен тип за инфотейнмънт в автомобила.
  • На конференцията Google I/O компанията Audi показа високотехнологичната студия Audi Q8 sport concept с напълно интегрирано Android HMI-решение.
  • Огромното ноу-хау на Android общността се пренася на борда на автомобила с помощта на различни приложения.

7.000 посетители на място, милиони интернет-гости от цял свят: Audi взе участие на реномираната конференция Google I/O и в нейните рамки представи Android Automotive-решение, което е изцяло интегрирано в инфо-развлекателната система на автомобила. Тази световна премиера разкрива нови перспективи, с чиято помощ разработването на технологии и услуги за свързаност ще се ускори още повече.

Тридневната конференция Google I/O, която започва на 17. май в централния управленски щаб на Google в Маунтийн Вю (Калифорния), се ползва с реномето на най-авторитетното събитие за представяне на нови технологии в целия софтуерен бранш. Една от основните теми на конференцията е превръщането на Android в системна архитектура за инфотейнмънт в автомобилната индустрия. Новата архитектура е разработена от Android Open Source Community и нейните милиони членове.

Технологията се представя чрез Audi Q8 sport concept, който Audi представя на Google I/O и вече може да се похвали със система Android на борда. Новите функции, като например Streaming-услугата Spotify, Google Play Music и Google Assistant, се възпроизвеждат на големия MMI-Touch-Display, разположен в средата на арматурното табло. В допълнение към това инфо-развлекателните функции могат да бъдат изобразявани директно в зрителното поле на водача с помощта на Audi virtual cockpit. Новите функции за първи път са интегрирани в специфичната за Audi бордна инфотейнмънт система. Картите за навигация идват от привичната за Audi база данни HERE, а като алтернатива водачът може да избере да използва Google Maps. Специален осведомителен център за постъпили новини и обаждания допълват широкия асортимент от възможности на студията.

Пълната интеграция на Android предлага огромен потенциал. С повече от 1,4 милиарда активни потребители, Android с голяма преднина държи първенството сред производителите на системен софтуер за мобилни устройства. Неизчерпаемото ноу-хау и креативността на Android-общността обещава да даде допълнителен тласък в разработването на нови приложения. Бъдещите нови приложения ще могат да бъдат инсталирани в автомобила под формата на нови connect-функции - стига те да покриват изискванията на Audi и Google. Базата на тази технология е платформата Android. Предимствата за клиентите се крият във възможността за по-чести ъпдейти, както и в по-голямото разнообразие от услуги с широко интернационално покритие.

С помощта на интегрираната система Android водачът на автомобила на бъдещето ще може да пренася целия необятен свят на своето мобилно устройство на борда на колата си.