Дизайн, интерпретиран по нов начин. Първият изцяло електрически Sportback от Audi.

Система за задвижване на четирите колела quattro, до 300 kW (408 к.с.) мощност и 446 километра пробег с едно зареждане - бъдете готови за удоволствие от шофирането от съвсем ново поколение. Новият Audi e-tron Sportback съчетава в себе си чиста емоция с интерпретиран по напълно нов начин дизайн на спортно coupé.

Забележка: показаният на изображенията автомобил включва допълнително предлагани срещу доплащане опции. Отделни детайли от оборудването ще започнат да се предлагат на по-късен етап. 

Електрически – и още по-вдъхновяващ

Екстровертна визия – отвън и отвътре

Наподобяващата на спортно coupé линия на покрива подчертава спортния изглед на Audi e-tron Sportback¹, чийто динамичен Sportback-силует е пропит от прогресивен дух и страст. В интериора на автомобила, особено в комбинация с предлагания като опция пакет Interieur design selection, също откриваме една особено елегантна атмосфера.

Естетичен иноватор

Новият Audi e-tron Sportback впечатлява със своята спортна елегантност. Атлетичните дизайнерски елементи в областта на праговете дават визуален израз на ниското монтиране на батерията и свалят надолу оптичния център на тежестта. В предната част на автомобила се откроява особено голямата решетка Singleframe с осмоъгълен дизайн и вертикални лайстни. В задната част спускащата се назад линия на покрива е непогрешимо доказателство за това, че пред нас стои един истински Sportback.

Спортно индивидиуализиране

Audi e-tron Sportback е истинска дизайнерска икона, която Вие можете да превърнете в нещо дори още по-специално и по-персонално с помощта на предлагания като опция S line екстериорен пакет. С характерно оформени въздуховоди, заден спойлер и блестящи алуминиеви лайстни на праговете Вие носите не само повече спортен дух, но и повече екстравагантност на пътя.

Цвят специално за Вас

Поръчайте Вашия Audi e-tron Sportback изцяло според индивидуалните си предпочитания: 13 на брой, частично предлагани като опция цвята за лаковото покритие подчертават по различни начини визията на автомобила. Ние Ви предлагаме някои особено интересни тонове, сред които Florett сребристо, Plasma синьо и Daytona сиво.

Daytona сиво

Plasma синьо

Florett сребристо

Когато дизайнът срещне имиджа

С помощта на предлагания като опция интериорен пакет S line Вие можете да прибавите допълнителен спортен акцент към Вашия Audi e-tron Sportback¹. Спортните седалки отпред със S-емблема на тапицерията винаги предлагат оптимална позиция на седене. В пакета са включени също така спортен волан със S-емблема и осветени прагове на интериора с алуминиеви вложки.

Изживейте прогреса само с един поглед

Audi e-tron Sportback е оборудван с множество иновативни технологии. Към тях спадат например виртуалните странични огледала за обратно виждане, които прожектират директно на дисплеите във вратите картината, записвана от миникамери. Друго особено интересно предложение и върховата система MMI Navigation plus с MMI touch response, която Ви дава достъп и до необятния свят от услуги на Audi connect².

Необикновен поглед назад

Предлаганите като опция виртуални странични огледала за обратно виждане на Audi e-tron Sportback¹ се състоят от компактни носещи елементи и интегрирани в тях камери, картината от които се прожектира във вътрешността на автомобила на два OLED-дисплея, разположени в панелите на вратите. Дори през тъмната част от денонощието Вие безпогрешно разпознавате движещите се отзад автомобили. За да напаснете зрителното поле на виртуалните огледала спрямо предпочитанията си, можете да променяте картината от камерите с елементарно движение с пръсти върху екрана, подобно на смартфон.

Интуитивни импулси

Интуитивна и приятелски настроена към потребителя точно като съвременен смартфон: това е системата MMI Navigation plus с MMI touch response в Audi e-tron Sportback¹. Вие можете да управлявате върховото изпълнение на инфотейнмънт-системата с помощта на два дисплея, разположени на централната конзола. Благодарение на технологията touch response Вие получавате осезаема тактилна обратна връзка. Системата MMI е и Вашият достъп към света на Audi connect². Асортиментът от предложения включва например e-tron-специфични услуги, сред които e-tron планиране на маршрути, което позволява маршрутът да бъде планиран оптимално от гледна точка на налични по пътя зарядни станции.

Наелектризираща мощ

Изцяло електрическата задвижваща система на Audi e-tron Sportback се състои от два електрически двигателя, разположени по един на всеки мост, а мощността на системат достига 300 kW (408 к.с.) (комбиниран разход на електроенергия в кВтч/100 км: 25.7-21.2 кВч /100 км (WLTP); 23.8-20.9 кВч /100 км (NEDC); комбинирани емисии CO₂ в г/км: 0). Максималният въртящ момент от 664 нютонметра позволява спонтанно ускорение без дори минимално забяване. Ускорението на автомобила от 0 до 100 км/ч в Boost-режим се изпълнява за 5,7 секунди, а максималната скорост достига до 200 км/ч.

Прогресивно кормилно управление

Прогресивното управление на Audi e-tron Sportback значително оптимизира работата с волана. В града Вие се радвате на минимални усилия когато маневрирате и паркирате, докато на пътища с повече завои спортната водимост осигурява повече динамика и по-стабилен контрол върху автомобила.

Комфортен и способен да се напасва спрямо ситуацията

Технология, която се напасва към Вашия стил на шофиране: предлаганото като опция спортно пневматично окачване на Audi e-tron Sportback автоматично регулира както нивото на каросерията на автомобила, така и настройките на окачването, като по този начин подобрява едновременно и комфорта при пътуване, и стабилността при шофиране. С помощта на системата за избор на режими Audi drive select посредством различните режими на работа Вие можете и сами да се намесвате във формирането на характера на автомобила.

Достигайте винаги до целта си

За големия пробег с едно зареждане на Audi e-tron Sportback, достигащ до 446 километра, отговаря особено мощната и ефективна високоволтова акумулаторна батерия с капацитет 95 кВтч (бруто). Рекуперацията - процес на регенериране на отделяната при спиране енергия - също има принос за големия пробег: повече от 90 процента от намаляванията на скоростта Audi e-tron Sportback извързва изцяло с помощта на рекупериращата функция на своите електрически двигатели.

Капацитетът на батерията – кратко обяснение

Капацитетът на високоволтовата акумулаторна батерия на един автомобил с електрическо задвижване притежава определени характеристики, сред които се открояват брутния и нетния капацитет. Брутният капацитет означава чисто физическият капацитет от енергия, който може да побере дадена акумулаторна батерия. С оглед на предпазването от саморазреждане, за подобряване на дълговечността и за обезпечаването на необходимостта от енергия при авариен старт обаче теоретичният използваем капацитет на батерията се ограничава в определена степен. Именно въпросното количество реално използваема във всекидневието електроенергия се нарича нетен капацитет.

Просто вдъхновяващ

Благодарение на разнообразните възможности за зареждане Audi e-tron Sportback е напълно удобен за всекидневна употреба. Когато сте у дома, със зареждащата система e-tron connect³ ние Ви предлагаме едно особено иновативно решение, а на път можете лесно да зареждате с електроенергия на зарядни станции с помощта на e-tron Charging Service. 

 

Научете повече за e-tron в ежедневието

Зареждане на обществена станция

С Audi e-tron Sportback можете да зареждате бързо и лесно докато сте на път. Именно за тази цел e-tron Charging Service Ви осигурява единен достъп до обектите на една от най-големите вериги зарядни станции в Европа, която включва над 110.000 зарядни точки на територията на 21 европейски държави. e-tron Charging Service картата е достатъчна, за да стартирате зареждане - независимо от доставчика на услугата. С помощта на приложението myAudi App⁴ Вие можете да използвате и услугите на Audi connect² от своя смартфон.

Зареждане у дома

С помощта на системата за зареждане e-tron connect³ Ние ви предлагаме една особено интелигентна възможност да зареждате Вашия Audi e-tron Sportback у дома. Системата свързва автомобила с гъвкавата система Home Energy Management System (HEMS). Хитро и практично: Audi e-tron Sportback зарежда приоритетно в часовете, когато тарифата за електроенергия е най-изгодна, и наред с това автоматично напасва мощността на зареждане в случаите, когато паралелно в домакинството се използват и други по-големи консуматори на електрическа енергия.

Пространство за идеи

Audi e-tron Sportback представлява една удивителна комбинация от спортен дух, функционалност и отлична функционалност във всекидневната употреба. Интериорът предлага изобилие от свободно пространство и възможности, номиналният обем на багажника е 615 литра. При сгъване на задните седалки въпросната вместимост се увеличава дори на 1.655 литра. Пасажерите на местата на втория ред също се радват на много място в областта на главите и краката.

Багажник

Имате още въпроси?

Как мога да увелича пробега с едно зареждане?

 1. Шофирайте предвидливо и внимавайте с каква скорост се движите.
 2. Използвайте режима "Efficiency" на система drive select. Неговите настройки са направени именно с оглед на постигането на особено нисък разход на електрическа енергия.
 3. Внимавателно следете актуалния статус на автомобила. При възможност оптимизирайте аеродинамичните показатели на автомобила посреством намаляне на клиренса, което става от системата Audi drive select с избор на режимите "Sport" или "Efficiency ".
 4. Внимателно следете за използването на допълнителни консуматори на енергия, като например климатична инсталация, радио, светлини, подгряване на задното стъкло и т.н. Защото всички те черпят от наличната в батерията на автомобила електрическа енергия.
 5. Когато те не са непременно необходими, избягвайте използването на допълнителни каросерийни елементи, като например кутия за багаж на покрива.
 6. Използвайте ECO-бутона на вентилацията.
 7. Използвайте опцията за предварително климатизиране на интериора (с помощта на програмиране на часа на потегляне), докато автомобилът все още е включен на зарядната колонка.
 8. Използвайте Range-режима (с ограничения в параметрите на задвижването). 

 

Защо на 22 кВт зарядна станция мога да зареждам само с 11 кВт??

Към момента автомобилът е снабден с On Bord Charger (OBC) с мощност 11 кВт. Втори OBC към момента се предлага като опция, подлежаща на допълнително заплащане. С два On Bord Charger е възможно да зареждате с 22 кВт. При зареждане с прав ток (DC) Audi e-tron Sportback серийно може да зарежда с до 150 кВт.

 

Какава гаранция за батерията предлага AUDI AG? Батерията подлежи ли също така и на ремонт?

AUDI AG дава за високоволтовите акулуматорни батерии на своите нови електрически модели гаранция от 8 години или съответно 160.000 километра. Гаранцията покрива всички дефекти, възникнали както от самата направа (материалите), така и от особеностите на производствения процес на батерията. Да, HV-батериите подлежат на ремонт от страна на специално обучени кадри (експерти в областта на високоволтовите технологии).

Въпроси относно автомобила

Какво означава рекуперация?

С помощта на т.нар. "рекуперация" автомобилът регенерира енергия. За целта електродвигателите започват да работят в режим на генератори и преобразуват голяма част от отделяната при спиране кинетична енергия в електроенергия, която се съхранява във високоволтовата акумулаторна батерия. Подобно на ефекта на моторна спирачка при превозните средства, задвижвани от двигател с вътрешно горене, при използване на рекуперация автомобилът забявя скоростта на движение. Това се случва автоматично, когато по време на шофиране и активирана позиция D отнемете крака си от педала на газта или натиснете педала на спирачките. Когато натиснете педала на спирачките, рекуперацията започва да се използва, за да бъде намалена скоростта на движението на автомобила. Класическата спирачна система се активира единствено при нужда. Така при умерен стил на шофиране в повечето случаи е възможно да намалявате скоростта почти до състояние на пълен покой изцяло с помощта на рекуперация, като по този начин не се хабят нито енергия, нито консумативи при спиране.

 

Как функционира рекуперацията?

Съществуват възможности както за автоматично, така и за ръчно активиране на процеса на рекуперация:

 1. При автоматизираното използване на рекуперацията електрическият усилвател на спирачното усилие автоматично разпределя изискваното към момента спирачно усилие между електрическите двигатели и дисковите спирачки. По правило всички спирания със спирачно усилие под 3 м/сек се изпълнявят единствено с помощта на рекуперация.
 2. Автоматичната променлива функция за рекуперация редуцира скоростта на движение с помощта на процеса рекуперация в зависимост от ситуацията, например когато движещото се отпред превозно средство намали скоростта. Същото се случва и на база на данните за съответната отсечка - например, когато наближавате завой или знак за ограничение на скоростта при навлизане в населено място. Тази функция може да бъде активирана и деактивирана от системата MMI.
 3. Като алтернатива спирачното действие и рекуперацията могат да бъдат управлявани и ръчно. За целта са предвидени три степени на рекуперация, които се задействат с помощта на планките на волана. 

При щракване на планката от лявата страна на волана се активира по-висока степен на рекуперация. Задействането на дясната планка на волана пък води до намаляване на интензивността на рекуперацията.

 

Какво представлява стационарната климатизация и как мога да я използвам?

Възможността за стационарно климатизиране на вътрешното пространство в автомобила означава, че можете предварително да охладите или затоплите интериора още преди да потеглите и по този начин да си осигурите максимален климатичен комфорт още преди да сте седнали зад волана. Програмирането и активирането на въпросната функция може да става от системата MMI, както и лесно и комфортно от смартфона Ви с помощта на приложението myAudi App - независимо от това дали към дадения момент автомобилът се зарежда или не. Вие имате избор между моментално активиране на функцията или настройване на таймер. При отключване на автомобила е възможно и настройването на бърза климатизация на интериора. С помощта на подлежащата на допълнително заплащане опция "комфортна стационарна климатична инсталация" можете в допълнение да избирате и желана за постигане температура, а също така да управлявате функциите за подгряване и охлаждане на седалките, подгряването на волана и подгряването на стъклените повърхности преди да сте се качили в автомобила.

 

Защо показанието за оставащ пробег след пълно зареждане не отчита максималния пробег по WLTP от 446 км?

Показанието за оставащ пробег се изчислява на основа на нивото на заряд на батерията, актуалните термични и климатични условия и последните показатели за разход на електроенергия. Заради високото ниво на ефективност на автомобила и неговата електрическа задвижваща система, всички допълнителни фактори по време на шофиране оказват по-голямо влияние върху разхода в сравнение с автомобилите със стандартно задвижване. Индивидуалният разход на Вашия автомобил можеде да проследите с помощта на приложението myAudi App в раздел "Детайли от оборудването/Технически данни /Разход". Пробегът се влияе в особено голяма степен от следните фактори:

 • Термични условия (студ/горещина)
 • Стил на шофиране/скорост
 • Гуми (например използване на зимни гуми)
 • Характеристики на настилката (мокър път, сняг)
 • Допълнителни консуматори на електрическа енергия (отопление, подгряване на седалките, подгряване на задния прозорец, климатична инсталация,...)
 • Товар (пътници, багаж)
 • Страничен и насрещен вятър

 

Къде мога да открия индивидуалните данни за разход на електроенергия на моя автомобил по WLTP?

Индивидуалният разход на Вашия автомобил можеде да проследите с помощта на приложението myAudi App в раздел "Детайли от оборудването/Технически данни /Разход"

 

Къде мога да видя точното ниво на заряд на батерията?

В системата MMI търсете меню "Автомобил/ Зареждане & ефективност", след това подменю "Зареждане…" - ето тук можете да откриете точния заряд на акумулаторната батерия в проценти. В същото подменю можете да откриете и обсега на действие на автомобила, показващ дистанцията и обектите, до които можете да достигнете. Има и възможност посредством продължително натискане да извикате това подменю в Shortcut менюто, както и в приложението на своя смартфон (на най-горната равнина).

Въпроси относно пробега

Колко далеч мога да стигна с Audi e-tron Sportback?

Според измервателния цикъл WLTP пробегът с едно зареждане на Audi e-tron Sportback се равнява на 446 км.

 

Колко далеч мога да стигна през зимата Audi e-tron Sportback?

Audi e-tron Sportback постига добри показатели за пробег с едно зареждане и през зимния сезон. Климатизирането на интериора както през лятото, така и през зимата има сравнително слабо влияние върху пробега на Audi e-tron Sportback.

Въпроси относно зареждането

От кога започва да се предлага системата за зареждане e-tron?

Интеграцията на системата за зареждане connect се очаква да започне от средата на 2020 година.

 

Къде мога да зареждам e-tron Sportback и достатъчен ли е броят на зарядните станции?

В държава като Австрия например има 3.600 стандартни зарядни станции плюс още около 500 станции за бързо зареждане. С помощта на навигационната система и приложението MyAudi App Вие можете лесно да търсите зарядни станции по пътя, както и да планирате маршрут според наличието на удобни зарядни станции. С помощта на e-tron charging Service и Audi зарядната карта можете лесно да се включвате свободно в огромен брой зарядни станции. e-tron Charging Service Ви осигурява достъп до над 110.000 зарядни станции в 16 държави-членки на ЕС. Непрекъснато разширяващата се мрежа на High Power Charger може да бъде открита на почти всяка магистрала в Европа и благодарение на това приблизително на всеки 30 минути достигате до следващата зарядна станция.

 

Как стоят нещата с изграждането на нови зарядни станции? Защо понякога има разлика между данните от приложението и тези от навигационната система?

Очевидно е, че мрежата от зарядни станции на територията на Европа е в процес на непрестанно разширяване. В приложението myAudi App винаги можете да откриете най-актуалните възможни данни в тази насока. Навигационната система в автомобила получава ъпдейти онлан веднъж на всяко тримесечие. През системата MMI във Вашия автомобил винаги получавате известие, когато е наличен даден ъпдейт. Именно заради това разминаване във времето понякога е възможно да се появяват разлики между информацията в приложението myAudi App и навигационната система в автомобила.

 

Къде мога да намеря информация за зарядните станции и колко актуална е тя?

Информация за наличните зарядни станции можете да откриете в приложението myAudi App или в системата MMI в меню "Навигация" (при максимален мащаб от 750 м). Информацията за зарядните станции в приложението myAudi App се актуализира всеки ден. Навигационната система в автомобила получава ъпдейти онлан веднъж на всяко тримесечие (през системата MMI във Вашия автомобил винаги получавате известие, когато даден ъпдейт е наличен). Именно заради това разминаване във времето понякога е възможно да се появяват разлики между информацията в приложението myAudi App и навигационната система в автомобила.

 

За какво трябва да внимавам по време на зареждане на (обществена) зарядна станция?

Наред с назованите тук точки, можете да откриете всички важни информации по темата и в ръководството за експлоатация на автомобила в раздел "Високоволтова акумулаторна батерия - Зареждане - Стартиране на зареждане"

 1. Автомобилът трябва да бъде отключен

 2. За отваряне на капачето на гнездото за зареждане трябва да натиснете бутона, радположен над самото капаче. Капачето за зареждане се намира в предния калник от страната на водача (предлаганото като опция AC-гнездо за зареждане по правило и в зависимост от оборудването се намира от страната на пасажера до водача)

 3. Използвайте включения в комплектовката на автомобила кабел (намира се в нишата под предния капак), бутонът за отключване на предния капак се намира в пространството за краката на водача, от страната на вратата

 4. Внимателно включете щекера до показване на съответната сигнализация за успешно свързване (LED светлинният индикатор пулсира в бяло)

 5. Платете зареждането (RFID-картата се поставя под четеца на зарядната станция или пък стартирате зареждането с помощта на приложение от смартфон) и внимателно следете за отговор от страна на зарядната станция
  Забележка: използвайте единствено карти (например на e-tron Charging Service ), които са съвместими със зарядните станции на съответния доставчик на услуга. В противен случай се налага да търсите друг доставчик или да използвате кредитна карта.

 6. Следете LED индикаторът за зареждане (премигващо зелен = автомобилът се зарежда). Легендата на различните сигнали е залепена до гнездото за зареждане.

 7. Процесът на зареждане и очакваното оставащо време до завършване на процеса на зареждане се показват на комбинирания уред зад волана, когато отворите вратата на автомобила.
  Завършване на процеса на зареждане:

 8. Отключете автомобила

 9. Финализирайте процеса на зареждане посредством натискане на бутона на зарядната колонка, или съответно приключете процеса посредством ново приближаване на RFID-картата - и в двата случая следете внимателно отговора от страна на устройството

 10. Прибирете зарядния кабел (възможността за изваждане на кабела се показва от LED индикатора над гнездото за зареждане). Ако това не се случи от първия път, натиснете отново бутона за отключване на гнездото за зареждане.

 11. Приберете обратно зарядния кабел в автомобила.

 

Има ли разлика между щекерите за зареждате?

За зареждане с променлив ток се използват т.нар. щекери Тип 2 - това е най-широко използваният тип щекери на територията на европейските държави и е утвърден като стандарт. За бързо зареждане се използва т.нар. CCS-щекер, който представлява вариация щекер Тип 2, само че с добавени два допълнителни контакта.

 

Как функционира зареждането у дома?

Зареждането у дома може да става с помощта на Audi система за зареждане или от стандартен домакински контакт. Прилежащата към автомобила зарядна система включва необходимите адаптори и съответно може да се адаптира към особеностите на електрическата система на различни места. Повече информация по темата можете да откриете тук.

 

Мога ли да зареждам e-tron Sportback и от нормален домакински контакт вкъщи?

Audi e-tron Sportback може без проблем да бъде зареждан от всеки изправен домакински контакт.

 

Колко дълго трае зареждането?

Продължителността на процеса на зареждане зависи от наличната мощност за зареждане. При мощност от 11 кВт, която отговаря на 16 Ампера, Audi e-tron Sportback може да се зареди през нощта. Пълното зареждане трае средно около 8-8,5 часа. С помощта на High Power Charger e-tron Sportback може да се зарежда с до 150 кВт. По този начин за около 30 минути батерията може да се зареди до ниво, позволяващо изминаването на 80 % процента от максималния пробег.

 

Мога ли да зареждам e-tron Sportback и по време на дъжд?

Зареждането по време на дъжд или силна влага е абсолютно безопасно. Акумулаторните батерии, щекерите и зарядните станции отговарят на най-строги критерии и регулации, освен това токът започва да протича едва след безопасно и напълно успешно свързване на автомобила със зарядната станция.

 

Как мога да зареждам в чужбина?

С помощта на e-tron Charging Service е възможно свободно да се свързвате с над 110.000 зарядни станции на територията на 21 европейски държави. Посредством използването на универсален щекер Тип 2 е възможно да се възползвате от голямата част от зарядните станции в чужбина.

 

Въпроси относно рециклирането

От какви материали са направени акумулаторните батерии?

При направата на HV-батериите се влагат множество ценни суровини като например кобалт, литий и никел.

 

Коя стратегия за рециклиране следва AUDI AG по отношение на акумулаторните батерии?

В ролята си на свеобразно сърце на електромобилите нашите батерии се отличават с премиум-качество, сигурност и са идеално пригодени за целия жизнен цикъл на автомобила. Върнатите батерии, например от нашите Plug-In-Hybrid-модели или от предсерийните екземпляри на Audi e-tron, днес ние рециклираме в сътрудничество с различни специализирани в областта предприятие, изцяло съобразявайки се с особеностите на законовата уредба на всеки отделен пазар.

2 Повече информация за Audi connect можете да откриете на www.audi.com/connect, както и при Вашия дилър на Audi.

3 Системата за зареждане Audi connect се очаква да започне да се предлага от средата на 2020 година. Функциите Blackout защита и Използване на ток от соларни източници изискват свързване със съвместима система от типа Home Energy Management System. Подобен тип системи не се предлагат от страна на AUDI AG и няма как да бъдат част от обхвата на нашия асортимент. За постигане на максимално добра съвместимост към момента AUDI AG вече работи в тясно сътрудничество с двама от водещите производители в областта на системите от типа Home Energy Management - Hager Group и SMA Solar Technology.

4 В зависимост от специфичното за съответната държава предлагане. Необходима е предварителна регистрация на www.audi.bg/myaudi. За Online-Media-Streaming е необходимо активно WiFi-свързване между смартфона и системата Audi MMI.